Την πόρτα των Δημόσιων Ακτινοθεραπευτικών Τμημάτων βλέπουν κάθε χρόνο 13.000 ογκολογικοί ασθενείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» η λίστα αναμονής για τη διενέργεια ακτινοθεραπείας φθάνει τους τέσσερις μήνες, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, αλλά και προσωπικού.


Σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στην Ελλάδα αντιστοιχούν τρία ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα σε 1.000.000 κατοίκους, τη στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η αναλογία είναι έξι ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1.0000.000 κατοίκους. Επίσης, υπάρχει σοβαρή έλλειψη τεχνολόγων, ακτινοθεραπευτών και ακτινοφυσικών. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η μία στις τρεις οργανικές θέσεις είναι κενή.


«Οι γραμμικοί επιταχυντές είναι παλαιάς τεχνολογίας. Λειτουργούν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα 45 ετών τα οποία είναι για απόσυρση. Τα δε ιδιωτικά νοσοκομεία που διαθέτουν γραμμικούς επιταχυντές κάνουν χρυσές δουλειές, αφού οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους 4.000 ευρώ» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος. Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν κεντρική μονάδα διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων.


*Περισσότερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας