Τις υπογραφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Πιτσιλή περιμένουν οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για να ξεκινήσουν την πιο άγρια επιδρομή στα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου, βγάζοντας στο «σφυρί» κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα, αγροτεμάχια και αποθήκες, για ένα κομμάτι ψωμί!


Εως τώρα η πρακτική των πλειστηριασμών για χρέη στην Εφορία ήταν μάλλον σε αχρησία, καθώς σε όσες περιπτώσεις -κυρίως μεγάλων οφειλετών- έβγαιναν προγράμματα πλειστηριασμών, ως επί το πλείστον κηρύσσονταν άγονοι. Κι αυτό επειδή βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η τιμή εκκίνησης ήταν η αντικειμενική αξία των ακινήτων, η οποία σε αυτή την περίπτωση λειτουργούσε ως «ασπίδα» και απέτρεπε τα «κοράκια» να «χτυπήσουν» σε εξευτελιστικές τιμές τα ακίνητα των φορολογουμένων. Ολα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν.


Με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης και σε αυτή τη διάταξη, που απαιτούσαν εδώ και καιρό οι δανειστές, οι κατασχέσεις και εν συνεχεία οι πλειστηριασμοί ακινήτων και για τα χρέη προς το Δημόσιο -ήδη ισχύει για χρέη προς τράπεζες- θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή των ακινήτων. Και ποιος θα ορίζει αυτή την τιμή; Ποιος δηλαδή θα καταφέρει αυτό που δεν μπορούν να καταφέρουν εδώ και τουλάχιστον δυόμισι χρόνια οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι εμπορικές με τις αντικειμενικές αξίες;

*Διαβάστε περισσότερα στην «Ελευθερία του τύπου» που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα