Αρχειοθετήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών η δικογραφία που σχηματίστηκε, με αφορμή δηλώσεις σεισμολόγων, για ενδεχόμενο μεγαλύτερης έντασης χτύπημα του Εγκέλαδου, μετά τον σεισμό στην Λέσβο τον περασμένο Ιούνιο.

Η υπόθεση ερευνήθηκε μετά από επιστολή του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη στον Άρειο Πάγο, με την οποία ζητούσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς, όπως τόνιζε, «άτομα επικαλούμενοι την επιστημονική τους ιδιότητα, προβαίνουν δημοσίως σε ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και ανακριβείς δηλώσεις και εκτιμήσεις και δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση στους κατοίκους, πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον και ζημιώνοντας περαιτέρω ανεπανόρθωτα την οικονομία των νησιών εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου».

Η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο, καθώς από την εξέταση σεισμολόγων και την αξιολόγηση όλων των στοιχείων της υπόθεσης, δεν προέκυψαν ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, έκρινε ότι οι σεισμολόγοι εξέφρασαν με τις δηλώσεις τους την επιστημονική τους άποψη, χωρίς να έχουν δόλο να προκαλέσουν αναστάτωση και πανικό στους σεισμόπληκτους κατοίκους της Λέσβου.