Η μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει ποτέ στον χώρο της Δημόσιας Υγείας είναι γεγονός: Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε ότι διαθέτει περί τα 238.000.000 ευρώ ως δωρεά για την πραγματοποίηση σημαντικών έργων και την αγορά εξοπλισμού και υλικού σε όλη την επικράτεια. Η δωρεά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανέγερση και εξοπλισμό νέου κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ανέγερση και εξοπλισμό Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη (καλύπτοντας ένα αίτημα δεκαετιών της πόλης και της ευρύτερης περιοχή) και πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου Αδελφών Νοσοκόμων του Γ.Ν. Ευαγγελισμός προκειμένου να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος, χαρακτήρισε το πρώτο «έργο εθνικής σημασίας» και το δεύτερο έργο «αυταπόδεικτης σπουδαιότητας». Επίσης θα αγοραστούν δύο νέα ελικόπτερα για τις αεροκομιδές του ΕΚΑΒ και θα γίνουν εργασίες επισκευής και αναβάθμισης των υπαρχόντων. Σε επόμενη φάση η δωρεά θα διευρυνθεί με έργα αναβάθμισης υφιστάμενων ξενοδοχειακών υποδομών σε νοσοκομεία της χώρας και προμήθειας νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και από δράσεις υποστήριξης της εκπαίδευσης.

Σημειώνουμε ότι οι δωρεές του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στη Δημόσια Υγεία έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται δωρεά ύψους 14.000.000 ευρώ που αφορά την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου. Είναι προφανές ότι η νέα γιγαντιαία δωρεά δεν θωρακίζει απλώς τη δημόσια υγεία, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες χάρη στα κατασκευαστικά έργα και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Η αντίδραση Ξάνθου-Πολάκη

Κοινή δήλωση για τη δωρεά έκαναν ο υπουργός, αλλά φυσικά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Εχει ενδιαφέρον ότι ευχαριστούν μεν, από την άλλη αναφέρουν ότι ενώ το έργο που επιτελούν στο υπουργείο προχωρεί με σημαντικά αποτελέσματα, το ίδρυμα έρχεται ως «αρωγός» τους. Ενδιαφέρον έχει δε η αποστροφή ότι «είναι αλήθεια πως το Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” είχε προβεί σε σημαντικές δωρεές και στο παρελθόν. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι η προσφορά του στην κοινωνία γίνεται πιο αποτελεσματική, αφού οι δωρεές του υλοποιούνται σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του υπουργείου για τη στήριξη και ανασυγκρότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας». Θα πρέπει άραγε το «Ιδρυμα Νιάρχος» να… ευχαριστήσει το υπουργείο Υγείας;

πηγη: eleftheriatypou.gr