Τη διανομή 120.000 μερίδων ζεστού φαγητού σε μαθητές που το έχουν ανάγκη, αρχής γενομένης από τη νέα σχολική χρονιά, εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Εξάλλου, ήδη έχουν επιλεγεί συγκεκριμένοι δήμοι με κριτήρια τους υψηλούς συντελεστές ανεργίας και φτώχειας, τα κοινωνικά προβλήματα και τα υψηλά ποσοστά δικαιούχων στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. «Θα είμαστε, βεβαίως, έτοιμοι μέσα στον Οκτώβριο, έχουμε κάνει διεθνή διαγωνισμό, γιατί είναι πολύ μεγάλο το έργο, και, βεβαίως, έχουμε και ξεχωριστό διαγωνισμό για κοινωνικές επιχειρήσεις, γιατί πρόθεσή μας είναι -ει δυνατόν- ολοένα και περισσότερες κοινωνικές επιχειρήσεις να αναλάβουν τη σίτιση των σχολείων, γεγονός το οποίο είδαμε εξαιρετικά επιτυχημένο στην πρώτη μας εφαρμογή στο Πέραμα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Φωτίου.

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα Περάματος» ξεκίνησε να υλοποιείται τη σχολική σεζόν 2015-2016 και αφορούσε και τα εννέα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου, καλύπτοντας το σύνολο των μαθητών που φοιτούν σε αυτά. Το μενού του πιλοτικού προγράμματος είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και για τις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και σκοπό έχει να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

«Πιστεύουμε ότι πάρα πολλές άνεργες μητέρες, αλλά και άλλοι άνθρωποι που βρίσκονταν στον χώρο της εστίασης όλα αυτά τα χρόνια, θα θέλουν να κάνουν τέτοιες κοινωνικές επιχειρήσεις και να δουλέψουν σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος θα διευρυνθεί, διότι το 2019 στα αντίμετρα έχουμε βάλει 500.000 γεύματα, τον μισό μαθητικό πληθυσμό δημοτικού και γυμνασίου της χώρας» τόνισε η κυρία Φωτίου.

Στο μεταξύ, όσον αφορά το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», η υπουργός ανέφερε ότι φέτος 100.000 παιδιά θα μπουν με voucher, δωρεάν, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Θα φτιάξουμε 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που σημαίνει ότι θα ανοίξουμε επιπλέον 10.000 θέσεις. Ελπίζουμε ότι οι δήμοι θα συνεργαστούν γρήγορα μαζί μας και θα τους χρηματοδοτήσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό είναι και μια πρόβα μεγάλη για το 2019, οπότε θα ανοίξουμε 1.800 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που θα καλύπτουν 45.000 θέσεις επιπλέον από τις υφιστάμενες», κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός, σχολιάζοντας τη σημερινή έλλειψη παιδικών σταθμών.

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου