Την απόσυρση της «απαράδεκτης», όπως τη χαρακτηρίζουν, εγκυκλίου, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων πρέπει να γίνεται με βάση τη δραστική ουσία, ζητούν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Μάλιστα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας των σκευασμάτων στα πεδία «σχόλια» ή «οδηγία» δεν επιτρέπεται.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος και ο γενικός γραμματέας κ. Δημήτρης Βαρνάβας, υπενθυμίζουν ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4052/2012, ο ΠΙΣ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά των εφαρμοστικών εγκυκλίων. Παράλληλα, το ΔΣ κατά τη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου 2012, αποφάσισε στο πεδίο «σχόλιο» να αναγράφει ο ιατρός το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία, προκειμένου να ρυθμίζεται σωστά ο ασθενής και να μην είναι στην ευχέρεια του φαρμακοποιού η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή συνεπάγεται ανάληψη ευθύνης από τον εκτελούντα.

«Έχουμε υπόψιν μας και το αναφέραμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι ο κάθε ασθενής, εμπιστευόμενος το θεράποντα ιατρό του, επιθυμεί να λαμβάνει το φάρμακο με το οποίο ρυθμίζεται ή θεραπεύεται η πάθησή του, πληρώνοντας έστω και από τη τσέπη του τη διαφορά, καθόσον είναι στην ευχέρειά του, και ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει βάσει της ασφαλιστικής τιμής», αναφέρεται.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η εγκύκλιος δεν γίνεται αποδεκτή από τον ΠΙΣ και ότι «η υγεία είναι κυρίαρχο κοινωνικό αγαθό, το οποίο

δεν υπακούει μόνο σε όρους λογιστικών κριτηρίων». Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ ζητούν να ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα «ώστε να θέσουν τους όρους για το καλύτερο αποτέλεσμα, με το μικρότερο κόστος». Σε αντίθετη περίπτωση – προειδοποιούν - θα κινηθούν με όποιον τρόπο θεωρούν προσφορότερο, ακόμα και δικαστικά, προκειμένου να υπερασπιστούν την ασφαλή και ποιοτική περίθαλψη των πολιτών και την ιατρική λειτουργία με κανόνες ηθικής και δεοντολογίας.

Δυσαρεστημένοι οι φαρμακοβιομήχανοι

Δυσαρεστημένοι με την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ είναι και οι φαρμακοβιομήχανοι. Κύκλοι της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας παρατηρούν ότι η εγκύκλιος στην ουσία ευνοεί τις πολυεθνικές γενοσήμων και χτυπάει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Είναι μάλιστα άξιο προσοχής ότι αντίκειται στην απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία «Ο ιατρός δεν εμποδίζεται να υποδείξει στον ασθενή του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς, ακόμη και στην περίπτωση που δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις ή ακόμη και αν έχει εξαντληθεί το ποσοστό του 15%».

Μάλιστα λένε ότι «ο ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να αναζητήσει πρόσφορους τρόπους ελέγχου των ακριβών φαρμάκων που εκτοξεύουν τη δαπάνη».