Ανοιχτά της Πειραϊκής παρέσυραν οι άνεμοι μεγάλα κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε μετά τη βύθιση την Κυριακή του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Στην περιοχή πέντε μεγάλα αντιρρυπαντικά σκάφη καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση, που βρίσκεται αρκετά μέτρα από την παραλία, ενώ από νωρίς το πρωί σήμερα η εταιρεία «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.» επιχειρεί στις ακτές κατά μήκος της Πειραϊκής με μηχανήματα.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται. Δυστυχώς έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ουσιαστικά φιλτράρουμε το νερό με τους σωλήνες και προσπαθούμε να πάρουμε όσο μεγαλύτερη ποσότητα μαζούτ γίνεται» είπε στο parapolitika.gr ο κ. Δημήτρης, που εποπτεύει την όλη επιχείρηση.


Τουλάχιστον 4 χλμ. πίσσας και πετρελαίου καλύπτουν τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κυνόσουρα και τα Σελήνια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μας έδωσε, περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος, ένα σκάφος, σύμφωνα με ειδικούς, με τεράστιες δυνατότητες άντλησης πετρελαιοειδών.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, έχουν σταλεί επιπλέον βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

Κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν ανήσυχοι τη διαδικασία καθαρισμού των νερών και εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία και τους φόβους τους.

«Είναι ανησυχητική η εικόνα. Σοκαριστήκαμε όταν αντικρίσαμε τι έφερε ο αέρας στα πόδια μας. Μένουμε εδώ και η δυσοσμία κυρίως το πρωί ήταν πολύ έντονη. Αμφιβάλλω για το αν όλο αυτό θα καθαριστεί, χρειάζεται σίγουρα πολλούς μήνες για να γίνει κάτι» λέει στο parapolitika.gr ο κ. Αλέκος.

Τους ίδιους φόβους εκφράζει και η κυρία Ελένη, κάτοικος της περιοχής. «Συνήθιζα να κάνω μια βουτιά κάθε πρωί αλλά μάλλον αυτήν τη συνήθεια πρέπει να την ξεχάσω. Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Μαύρισε η θάλασσα, πετρέλαιο παντού και πώς να το καθαρίσουν τα παιδιά αφού αμέσως φυσάει και το παίρνει πιο κει. Είναι πολύ δύσκολο να μαζευτεί αυτή η πίσσα» θα μας πει.

O δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε ότι η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας κατευθύνεται προς την Πειραϊκή, επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Σταμάτη Ράπτη, προκειμένου να ζητήσει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.

Την ίδια ώρα έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκάλεσε η βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Στην ενημέρωση, που αφορούσε τις περιοχές Σελήνια, Κυνόσουρα, Φρεαττύδα και Πειραϊκή, συμμετείχαν οι γ.γ. του υπ. Ναυτιλίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ανώτεροι αξιωματικοί, ενώ από πλευράς αυτοδιοίκησης συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι δήμαρχοι Περάματος και Σαλαμίνας Γιάννης Λαγουδάκης και Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, ο αντιδήμαρχος του δήμου Πειραιά Αλέξανδρος Αργουδέλης, βουλευτές της περιφέρειας Πειραιά και εκπρόσωποι των εταιρειών αντιρρύπανσης.

Η κατάσταση επιβεβαίώνει τους χειρότερους φόβους μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, και κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα παρασύρθηκαν από τον άνεμο και τα ρεύματα και έφτασαν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πειραϊκής και κοντά στις ακτές της Φρεαττύδας. Το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» ανήκει στην εταιρεία «AGIA ZONI II NAFTIKI ETERIA».

Δείτε τις φωτογραφίες του parapolitika.gr: