Την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες απορρύπανσης του Σαρωνικού, τρόμος και απόγνωση επικρατεί στους πολίτες και τους επαγγελματίες ψαράδες και καταστηματάρχες, καθώς η τεράστια καταστροφή που έχει σημειωθεί δεν είναι μόνο περιβαλλοντική, αλλά και οικονομική.  

Όσο τα συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για την απορρύπανση, το μαζούτ που καθαρίζουν την ημέρα, επιστρέφει το βράδυ στις παραλίες καθώς εντοπίζονται καθημερινά νέες εστίες μόλυνσης, ενώ σημεία που έχουν καθαριστεί εμφανίζονται να έχουν και πάλι ποσότητες μαζούτ και πετρελαίου. Οι επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα ετοιμάζονται να αντιδράσουν με μπαράζ μηνύσεων καθώς οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ήδη αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις της ρύπανσης.  

Για τεράστια μείωση άνω του 80% στις πωλήσεις ψαριών έκανε λόγο μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM ο έμπορος στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου Αναστάσιος Βουλγαράκης. Ενώ, όπως σημείωσε, « ο κόσμος δεν ψωνίζει, είναι τρομοκρατημένος». Στην ίδια κατάσταση είναι και τα παραλιακά καταστήματα, καθώς τόσο καφέ όσο και εστιατόρια «άδειασαν» ξαφνικά αφού εδώ και δέκα ημέρες τόσο η δυσοσμία όσο και η απαγόρευση του μπάνιου στις ακτές που έχουν μολυνθεί έχουν απομακρύνει τον κόσμο από τις παραλίες.  

Καθηγητής ακτομηχανικής σε Κουρουμπλή: «Η σιωπή είναι χρυσός»

Η σιωπή είναι καμιά φορά χρυσός, συνέστησε στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ο καθηγητής ακτομηχανικής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κώστας Μουντζούρης μέσα από τα Παραπολιτικά 90,1 FM. Όπως είπε, «αν ανατρέξουμε σε όλα αυτά που έχει πει τις τελευταίες ημέρες, θα δούμε ότι δεν γνωρίζει τα θέματα και δυστυχώς παρεμβαίνει». Ο κ. Μουντζούρης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη χλωρίδα και την πανίδα της θάλασσας στον Σαρωνικό και τη διατροφική αλυσίδα. Είπε επίσης πως δεν πρέπει να κάνει κανείς μπάνιο μέχρι τη Σαρωνίδα αλλά ούτε και να ψαρεύει.