Ρεπορτάζ: Αθανασία Αγγελοπούλου

Στη σκιά της βαριάς καταγγελίας βασικού μάρτυρα ότι δέχθηκε ένοπλη απειλή συνεχίστηκε χθες η δίκη για το Καρούζος gate. Ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός, οι καταγγελίες του οποίου έγιναν αφορμή ώστε να ξεκινήσει η δικαστική έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επρόκειτο να καταθέσει στο 1ο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αλλά δεν εμφανίστηκε.

Όπως υποστήριξε με έγγραφό του προς το δικαστήριο, ενώ οδηγούσε, άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πλησίασαν το αυτοκίνητό του και με την απειλή όπλου τού είπαν να μην καταθέσει εις βάρος του κατασκευαστή. «Εμφανίστηκαν μπροστά μου σε ένα STOP στη Βουλιαγμένη πριν βγω στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα, αλλά ήταν κλειδωμένη» λέει στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» ο μάρτυρας και συνεχίζει: «Μου είπαν “για όλα φταίνε η Σκαφτούρα (σ.σ.: πρώην σύζυγος του Γιάννη Καρούζου) και ο Παναγιωτόπουλος (σ.σ.: κατασκευαστής που εμπλέκεται στην υπόθεση). Αν πεις κάτι άλλο, θα σε βρούμε και εσένα και την οικογένειά σου”».

Ο κτηματομεσίτης κατήγγειλε το περιστατικό στο ΑΤ Βουλιαγμένης: «Ο,τι και να γίνει, θα καταθέσω την αλήθεια, η οποία εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Ζητώ από την πολιτεία να παρέχει αστυνομική προστασία σε εμένα και στην οικογένειά μου. Ζητώ επίσης να διαλευκανθεί η επίθεση σε βάρος μου».

«Δεν έχω να φάω»!

Η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση του πρώην λογιστή του ομίλου, ο οποίος είπε ότι την ανάπτυξη και το ταμείο των εταιρειών είχε αναλάβει αποκλειστικά η Ρεβέκκα Σκαφτούρα. Δήλωσε, πάντως, άγνοια για την ύπαρξη «άσπρων και μαύρων ταμείων» στον όμιλο όταν ρωτήθηκε από τον Γιώργο Παπαδάκη, δικηγόρο του Γιάννη Καρούζου.

Ο κ. Παπαδάκης ρώτησε, επίσης, τον μάρτυρα αν γνώριζε ότι η κυρία Σκαφτούρα είχε εξωχώριες εταιρείες και «ότι πληρώθηκε τεράστιο ποσό σε δικηγορικό γραφείο για την ίδρυση και συντήρηση των εταιρειών αυτών». Ο λογιστής δήλωσε άγνοια και για την ύπαρξη των offshore. Ο ίδιος ο Γιάννης Καρούζος έκανε λόγο για ποσό 80.000.000 ευρώ από δάνεια και πωλήσεις ακινήτων που δεν φάνηκαν ποτέ στα ταμεία του ομίλου, αφήνοντας για μία ακόμα φορά αιχμές κατά της πρώην συζύγου του.

«Δεν ξέρω πού είναι τα λεφτά, εγώ σήμερα είμαι στη φυλακή και δεν έχω να φάω» είπε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» ο άλλοτε πανίσχυρος κατασκευαστής, φανερά αδυνατισμένος και καταβεβλημένος πάνω στο αναπηρικό καροτσάκι με το οποίο μετακινείται.

Για βρόμικο χρήμα που είχε διακινηθεί μέσω του ομίλου έκανε ευθέως λόγο στην κατάθεσή του ο κατασκευαστής Γιώργος Ζωγραφάκης, που αγόρασε τις εταιρείες το 2010: «Ο όμιλος αγόραζε τα ακίνητα συνάπτοντας προσύμφωνα με χρήματα που έρχονταν από διάφορες πλευρές και μετά έπαιρνε δάνεια από τις τράπεζες δήθεν να τα αγοράσει ενώ ήταν ήδη δικά του». Για τις πωλήσεις δύο ακινήτων του ομίλου Καρούζου στην εταιρεία Φάντομ, συμφερόντων του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, ανέφερε πως εκ των υστέρων έμαθε ότι το τίμημα δεν ήταν 10.000.000 ευρώ, όπως γράφτηκε στα συμβόλαια, αλλά 41.000.000, καθώς του επιβλήθηκε ισόποσο πρόστιμο από το ΣΔΟΕ.

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου