Σε εξέλιξη είναι η δίκη των 21 κατηγορουμένων, μελών του κινήματος που εναντιώνεται στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, για τα επεισόδια που έγιναν στις 30 Μαρτίου του 2012 στο δημαρχείο Αριστοτέλη. Την υπόθεση δικάζει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν οτι η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι αθωωτική για τους 21 κατηγορούμενους, οι οποίοι δικάζονται για κακουργήματα ενω τα πλημμελήμματα για τα οποία είχαν κατηγορηθεί έχουν παραγραφεί. 

Κανένας απο τους μάρτυρες κατηγορίας που έχουν εμφανιστεί ενώπιον του ακροατηρίου σήμερα δεν «έδειξε» κάποιον απο τους κατηγορουμένους, ενω οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν οτι η μηνυτήρια αναφορά είναι προιόν μεθόδευσης του πρώην δημάρχου Αριστοτέλη, Χρήστου Πάχτα, ζητώντας μάλιστα τη δίωξη του μηνυτή και των μαρτύρων για ψευδή καταμήνυση. Οι μάρτυρες δεν ήταν σε θέση, επίσης, να επιβεβαιώσουν τη ρίψη βομβών τύπου μολότοφ, που αναφέρεται στο κατηγορητήριο. 

Ο κ. Πάχτας, κατά την εξέταση του, αντέτεινε οτι η μηνυτήρια αναφορά συντάχθηκε μετά από συνάντηση που είχε με τους δημοτικούς συμβούλους του κατά την οποία του περιέγραψαν το περιστατικό ή μαρτυρίες που είχαν γίνει στους ίδιους. «Μας μετέφεραν συγγενείς και φίλοι που όμως δεν θέλησαν να κατονομαστούν διότι φοβούνται για τη ζωή τους» υποστήριξε ο πρώην δήμαρχος.

Στην αίθουσα κι εκτός αυτής έχουν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. 

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη δίκη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο