Με αυτά τα λόγια επέλεξε να επιστρέψει στη χώρα μας με αφορμή την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ της για την προσφυγική κρίση «Sea Sorrow»

«Οι Ελληνες έδωσαν μάθημα ανθρωπιάς. Η Eυρωπαϊκή Eνωση έδωσε μάθημα απανθρωπιάς». Με αυτά τα λόγια η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ επέλεξε να επιστρέψει στη χώρα μας με αφορμή την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ της για την προσφυγική κρίση «Sea Sorrow» (Τα δεινά της θάλασσας), στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας». Η προβολή θα γίνει σήμερα στις 20.00, στο Μέγαρο Μουσικής. Η σπουδαία ηθοποιός προσγειώθηκε αυτήν τη φορά στην Ελλάδα ως κινηματογραφίστρια-ακτιβίστρια, συνοδευόμενη από τον Λόρδο Αλφρεντ Νταμπς, πρώην βουλευτή των Εργατικών στη Βρετανία. Με τρεμάμενη φωνή, κατέθεσε μια δική της ανάμνηση: Την εκκένωση του Λονδίνου και τον ήχο της σειρήνας, τότε που ως παιδί εκτοπίστηκε από τη βρετανική πρωτεύουσα, στο ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν παρέλειψε να μοιραστεί, όμως, και μια αιχμηρή σκέψη, λέγοντας ότι την πρώτη φορά που θέλησε να βοηθήσει πρόσφυγες ήταν από την Ουγγαρία, μια χώρα που σήμερα κλείνει τα σύνορά της. Το μήνυμα ήταν σαφές. Οπως και ο στόχος του ντοκιμαντέρ της, ένα ρέκβιεμ που αποτίει φόρο τιμής σε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την εξαθλίωση.

Τη Βανέσα Ρέντγκρεϊβ προλόγισε η Μιμή Ντενίση, εστιάζοντας στον «καλό σκοπό» για τον οποίο προορίζονται τα έσοδα από την προβολή της ταινίας: Στις οργανώσεις «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και «Safe Passage». Το ντοκιμαντέρ -σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αγγλίδας ηθοποιού- καλύπτει την ιστορία των προσφύγων στην Ευρώπη από τον 20ό αιώνα μέχρι σήμερα και πρόκειται για έναν προσωπικό στοχασμό στην προσφυγική κρίση μέσα από τα μάτια παιδιών και τη φωνή ακτιβιστών και καλλιτεχνών από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου