Σε φουλ ρυθμούς δουλεύουν τις τελευταίες ημέρες τα πληρώματα των ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού σε αποστολές αεροδιακομιδών (MEDEVAC), διασώζοντας ζωές συνανθρώπων μας, ενώ το ίδιο διάστημα με άλλο πτητικό μέσο της ΠΑ πραγματοποιήθηκε και μία αποστολή μοσχεύματος και της συνοδευτικής ιατρικής ομάδος του.

Πιο συγκεκριμένα.

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου ένα ελικόπτερο τύπου S-70B “Aegean Hawk” της Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από σχετικό αίτημα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερεύνης και Διασώσεως (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μετέφερε 40χρονο αλλοδαπό ασθενή που έχρηζε αμέσου νοσοκομειακής περιθάλψεως από το δεξαμενόπλοιο “MAERSK PEARL”, σημαίας Σιγκαπούρης, που έπλεε σε απόσταση 10 ναυτ. μιλίων νοτιοδυτικώς της Κύθνου. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ελευσίνος, από όπου και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο –Μπενάκειο» («Ερυθρός Σταυρός») για παροχή πρώτων βοηθειών και περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.

Την ίδια ημέρα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ασθενής, ένα 13χρονο αγόρι, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε με αεροσκάφος Embraer EMB-135BJ Legacy της 352 Μοίρας Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων (352 ΜΜΥΠ) της Πολεμικής Αεροπορίας, από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ελευσίνος, στο αεροδρόμιο της Λυών στη Γαλλία, για εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση. Στο αεροσκάφος επέβαιναν, πέραν του ασθενούς, οι συνοδοί του και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Τέλος, χθες Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, με μέριμνα του ΕΚΣΕΔ, από ένα ελικόπτερο Super Puma της 384 Μοίρας Ερεύνης – Διασώσεως (384 ΜΕΔ) της ΠΑ, που εκτελούσε καθήκοντα ελικοπτέρου «ετοιμότητος» στη νήσο Χίο, παρέλαβε βραδινές ώρες από το κρουαζιερόπλοιο “BRAEMAR”, σημαίας Μπαχάμες, που βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή περίπου 36 ναυτ.μιλίων δυτικώς της Χίου, 75χρονη αλλοδαπή ασθενής επιβάτιδα, η οποία έχρηζε αμέσου νοσοκομειακής περιθάλψεως.

Η ασθενής αυτή μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνος, από όπου διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεννηματάς».