Για τρίτη φορά αναβλήθηκε η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την επένδυση στο Ελληνικό μετά από εισήγηση της γγ του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Η συζήτηση προγραμματίστηκε για την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, που προΐσταται εκ της θέσεως της του ΚΑΣ, εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης που είναι προγραμματισμένη για σήμερα και ξεκίνησε στις 4:00 το απόγευμα. Δεν συμφώνησαν ωστόσο όλα τα μέλη με την πρόταση αυτή και έτσι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με ψήφους 11 υπερ και 6 κατά. Στη σημερινή συνεδρίαση, επρόκειτο να εξετάσει το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση στο Ελληνικό.

Τα μέλη του ΚΑΣ κατέλεξαν στη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς τα περισσότερα θεωρούν ότι δεν μπορεί να εξεταστούν οι μελέτες και το σχέδιο δίχως να εξεταστεί πρώτα η εισήγηση της αρμόδιας εφορίας για την κήρυξη περίπου του 1/3 της έκτασης ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, το ΚΑΣ, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει το ζήτημα της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού και σε μεταγενέστερη συνεδρίαση θα εξεταστεί το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΣ αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο, με την τελική απόφαση να λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού

Στην περίπτωση που αποφασιστεί να χαρακτηριστεί μεγάλο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, απειλείται με εκτροχιασμό όλη η επένδυση.