Την καταγραφή όλων των έργων τέχνης που βρίσκονται σε χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και η εν συνεχεία ανάδειξή τους, στο πλαίσιο της συμβολής των ελληνικών ΕΔ και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, μετά το πέρας της ξεναγήσεώς του στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου «Παλάσκα», όπου θαύμασε τις αγιογραφίες του σπουδαίου ζωγράφου μας Παναγιώτη Τέτση.

«Στόχος μας είναι να γίνει καταγραφή και ανάδειξη σημαντικών έργων τέχνης και γενικότερα του εικαστικού πλούτου που υπάρχει στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και μέσα από αυτή τη διαδικασία να δείξουμε της συμβολή τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», τόνισε ο Δ. Βίτσας.

Ο ΑΝΥΕΘΑ επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται εντός του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά – Κέντρο Εκπαιδεύσεως «Παλάσκας», την αγιογράφηση του οποίου φιλοτέχνησε το 1948, σε ηλικία μόλις 23 ετών, ο μεγάλος Πειραιώτης ζωγράφος, Υδραίικης καταγωγής, Παναγιώτης Τέτσης, στη διάρκεια της θητείας του στο Πολεμικό Ναυτικό (τότε «Βασιλικό Ναυτικό»). Η ενημερωτική ξενάγηση στον ΑΝΥΕΘΑ πραγματοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Μάνο Στεφανίδη.

«Η αγιογράφηση του συγκεκριμένου ναού από τον Παναγιώτη Τέτση αποτελεί ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό μνημειακό έργο του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη, που αξίζει να αναδειχθεί και να μελετηθεί, μιας και παρουσιάζει μια διαφορετική πλευρά της τέχνης του εν λόγω ζωγράφου» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Στεφανίδης, προσθέτοντας και το ότι αξίζουν – διαχρονικώς – έπαινοι σε όλες τις ηγεσίες του ΠΝ, που είχαν την πρόνοια όχι μόνο να επιτρέψουν τέτοιες ενέργειες σε ένα ναό εντός στρατοπέδου, αλλά και εν συνεχεία να διατηρήσουν τις αγιογραφίες αυτές εις το διηνεκές».

Την παρουσίαση και την ξενάγηση παρακολούθησαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ, ο οποίος ήταν προηγουμένως διοικητής της Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (ΔΕΝ) και κατάφερε να εξασφαλίσει τα σχετικά κονδύλια για τη συντήρηση των σπουδαίων αγιογραφιών του ναού, καθώς και ο σημερινός διοικητής ΔΝΕ υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, ο Μητροπολίτης Νίκαιας κ.κ.Αλέξιος και άλλοι επίσημοι.