Τελικά, έχουν το δικαίωµα να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες και οι Αρχές για τον τόπο τους;», διερωτάται ο δήµαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, και όχι αδίκως, σε συζητήσεις του το τελευταίο διάστηµα στο «νησί των ανέµων», αναφερόµενος στην αγωνία και τη µάχη που είναι έτοιµοι να δώσουν οι κάτοικοι της Μυκόνου για να αποτρέψουν την παραχώρηση της παραλίας Φτελιά σε ιδιώτη προς εκµετάλλευση.

Η Μύκονος δεν είναι απλώς ο καλύτερος, ο πιο πρωτοκλασάτος τουριστικός προορισµός της Ελλάδας. Είναι ένα νησί µε µόνιµους κατοίκους, ένα µέρος που για κάποιους είναι ο τόπος τους. Κι ενώ προφανώς το κέρδος από τη µοναδική τουριστική ανάπτυξη του νησιού φτάνει σε όλους -και αυτό είναι βεβαίως και µια νίκη των κατοίκων της-, δεν µπορεί να παραδώσει πλήρως κάθε φυσικό της τοπίο και κάθε ανοιχτό χώρο προς εκµετάλλευση. Η Φτελιά είναι από τις λίγες, αν όχι η µόνη, µεγάλες ανεκµετάλλευτες παραλίες του νησιού.

Την αγαπούν οι επισκέπτες, οι ντόπιοι και οι σέρφερ. Ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος το 1995, όταν ανασκαφές εντόπισαν προϊστορικές εγκαταστάσεις νεολιθικού οικισµού, του οποίου τα ευρήµατα χρονολογούνται στο 4500 π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν λείψανα πρώιµης πρωτοκυκλαδικής εγκατάστασης, ένα λατοµείο ελληνιστικών χρόνων και έναν τύµβο που κατά πάσα πιθανότητα είναι η «τελευταία κατοικία» του Αίαντος του Λοκρού, ενός ήρωα που έγινε µύθος και λατρεύτηκε σχεδόν σαν θεός από τη φυλή του, τους Λοκρούς, στην οποία ανήκε και ο Πάτροκλος, ο επιστήθιος σύντροφος του Αχιλλέα.

Ο Αίας, ξακουστός πολεµιστής, πολέµησε στο πλευρό των Αχαιών στον Τρωικό Πόλεµο. Μέρος της παραλίας αυτής θέλει τώρα να το εκµεταλλευτεί εταιρεία κυπριακών συµφερόντων, µε την πολύτιµη αρωγή της νέας νοµοθεσίας, που δίνει το «πράσινο φως» στις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών, στις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις ∆ηµόσιας Περιουσίας συγκεκριµένα, να προχωρούν σε παραχώρηση απλής χρήσης των αιγιαλών σε οποιονδήποτε ενδιαφερόµενο για χρονικό διάστηµα από 1 έως 3 έτη. Για τη Φτελιά συγκεκριµένα προηγήθηκε και έγγραφη άδεια της Γενικής ∆ιεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς του υπουργείου Πολιτισµού, µε υπογραφή της ίδιας της υπουργού, Λυδίας Κονιόρδου.

Στο έγγραφο σηµειώνονται βεβαίως όλες οι νόµιµες προδιαγραφές και προϋποθέσεις. Ως εδώ όλα καλά. ∆εν υπολόγισαν όµως τη βούληση της κοινωνίας και των τοπικών Αρχών, που έχουν, µε οµόφωνες αποφάσεις του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Μυκόνου, αποφανθεί πως επιθυµούν την εξαίρεση της Φτελιάς από κάθε σχέδιο παραχώρησης σε ιδιώτη προς εκµετάλλευση. Παρά την τυπική «κάλυψη» που δίνει η νέα νοµοθεσία στην Περιφερειακή ∆ιεύθυνση ∆ηµόσιας Περιουσίας και στο υπουργείο Πολιτισµού για την παραχώρηση της Φτελιάς, υπάρχει, όπως παραδέχονται οι σχετικοί φορείς που παρακολουθούν αυτές τις υποθέσεις, µια άτυπη «συµφωνία κυρίων», η οποία συνήθως γίνεται σεβαστή. Αυτή λέει πως υπάρχει µια αυτονόητη συνεννόηση µε τις τοπικές Αρχές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να µην παρεµβαίνουν οι περιφερειακές κρατικές Αρχές στον τόπο τους χωρίς τη σύµφωνη γνώµη τους. Κάτι τέτοιο όµως δεν συνέβη αυτή τη φορά.

Ο κ. Κουκάς, µε το που πληροφορήθηκε τις παραπάνω αποφάσεις, ανέλαβε δράση και στις 31 Αυγούστου εισηγήθηκε προς το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Μυκόνου να µη δοθεί η δυνατότητα εκµίσθωσης, µε δηµοπρασία ή απλή παραχώρηση από τη ∆ιεύθυνση ∆ηµόσιας Περιουσίας Αιγαίου της παραλίας της Φτελιάς, µε επιχείρηµα τη διαφύλαξη του φυσικού κάλλους και την προστασία του κηρυγµένου ως αρχαιολογικού χώρου.

Η παρέµβασή του, η οποία έγινε δεκτή οµόφωνα από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, οδήγησε στην αποστολή επίσηµης διαµαρτυρίας προς την αρµόδια υπουργό Πολιτισµού, µε την οποία ζητά να ανακαλέσει τη σύµφωνη γνώµη της προς τη ∆ιεύθυνση ∆ηµόσιας Περιουσίας και να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ∆ηµοτικού Συµβουλίου.

Ωστόσο, παρά τις πρωτοβουλίες του δηµάρχου και του ∆ηµοτικού Συµβουλίου του νησιού, στις 25 Σεπτεµβρίου υπογράφτηκε µεταξύ του προϊσταµένου της Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης ∆ηµόσιας Περιουσίας Αιγαίου και της εταιρείας Creative Fund Holdings συµφωνητικό, µε το οποίο δίνεται για εκµίσθωση τµήµα της παραλίας Φτελιάς 103,17 τ.µ. µε σκοπό να τοποθετηθούν οµπρελοξαπλώστρες. Μάλιστα, η εκµίσθωση δόθηκε για τρία χρόνια, µέχρι το 2019, έναντι 15.475 ευρώ. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν αναµένεται να είναι το τέλος στη συγκεκριµένη υπόθεση, καθώς όπως έχουν δεσµευτεί τόσο ο δήµαρχος όσο και το ∆ηµοτικό Συµβούλιο του νησιού στις πρόσφατες ανακοινώσεις τους οι προσπάθειές τους θα συνεχιστούν και θα είναι δυναµικές.