Από τον Σεπτέµβριο του 2015, σε σύσκεψη που είχε γίνει στον Πειραιά, Αµερικανοί πράκτορες από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και Τούρκοι αξιωµατικοί είχαν αναφέρει σε Ελληνες αξιωµατούχους τα ονόµατα των Τούρκων χρηµατοδοτών του «Noor 1»!

Και είχαν διαψεύσει οποιοδήποτε σενάριο για «εµπλοκή» Ελληνα εφοπλιστή -και ειδικότερα του κ. Βαγγέλη Μαρινάκηστην αγοραπωλησία των δύο τόνων ηρωίνης.

Οµως, αξιωµατικοί του Λιµενικού, σε αγαστή συνεργασία µε πολιτικούς και επιχειρηµατίες, συνέχισαν να προσπαθούν να αναµίξουν -επί σχεδόν δύο χρόνιαµε το… ζόρι και εντελώς αυθαίρετα τον γνωστό επιχειρηµατία στην υπόθεση µε το ναρκωπλοίο. Παρότι ήξεραν ότι αυτό ήταν ένα τεράστιο ψέµα και διαψευδόταν από τους Αµερικανούς, αλλά και τους Τούρκους αξιωµατούχους, που είχαν ερευνήσει σε όλες τις διεθνείς διαστάσεις το δίκτυο του «Noor 1».

Τα εντάλµατα σύλληψης για τους Τούρκους οργανωτές και χρηµατοδότες του φορτίου εκδόθηκαν προ µερικών εβδοµάδων, µε βάση και έκθεση των ίδιων των αµερικανικών Αρχών.

Οµως φαίνεται να δηµιουργούνται νέα εµπόδια στη διαλεύκανση της υπόθεσης, µε κίνδυνο οι Τούρκοι χρηµατοδότες να µην εµφανιστούν ποτέ στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που καταβάλλονται νέες προσπάθειες να «ενοχοποιήσουν» τον κ. Μαρινάκη και µε τον υπουργό Εθνικής Αµυνας να συνεχίζει να υπονοεί εµπλοκή του επιχειρηµατία στους δύο τόνους ηρωίνης. Σαν να µην υπήρξαν ποτέ οι εντολές σύλληψης των ξένων διακινητών…

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν νέα, άγνωστα στοιχεία για το µεγάλο σκάνδαλο του «Νoor 1» και των παρασκηνιακών µεθοδεύσεων, για να γίνουν απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων, ώστε να δηµιουργείται παιχνίδι εντυπώσεων ότι, τάχα, χρηµατοδότης του φορτίου ήταν ο γνωστός εφοπλιστής.

Με κύριο πια ενδιαφέρον στον ρόλο ξένων υπηρεσιών στο να βρεθεί η αλήθεια για τους ξένους χρηµατοδότες και µε πολλούς Ελληνες αξιωµατούχους να προσπαθούν να… συσκοτίσουν την υπόθεση και να αναδείξουν την ανύπαρκτη συµµετοχή του Ελληνα «χρηµατοδότη». Η πολύκροτη υπόθεση µεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης µε το πλοίο «Noor 1» -ταξίδεψε από το Ντουµπάι στην Ελευσίνααποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2014.

Η DEA

Βασικός παράγοντας της υπόθεσης ήταν η αµερικανική Υπηρεσία ∆ίωξης Ναρκωτικών (DEA), που διαθέτει κλιµάκια σε πολλές χώρες του κόσµου -ανάµεσα σε αυτές, στην Ελλάδα και την Τουρκίακαι ερευνά τα διεθνή δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών. Παράλληλα, ενηµερώνει τις Αστυνοµίες κρατών να προχωρήσουν σε εξαρθρώσεις κυκλωµάτων διακίνησης ναρκωτικών, που η ίδια υποδεικνύει.

Ετσι έχει συµβεί σε διάφορες υποθέσεις, όπως σε µεγάλα κυκλώµατα µεταφοράς δεκάδων τόνων κοκαΐνης από την Κολοµβία (υποθέσεις πλοίου «China Βreeze», Αλέξανδρου Αγγελόπουλου κ.λπ.), αλλά και σε ελληνοτουρκικά και αλβανικά δίκτυα διακίνησης ηρωίνης, χασίς κ.λπ. Στο κλιµάκιο της DEA στην Ελλάδα συµµετέχουν Ελληνοαµερικανοί αξιωµατούχοι, αλλά και πρώην στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., εξειδικευµένα στις Υπηρεσίες ∆ίωξης Ναρκωτικών. Η DEA λοιπόν είχε ορισµένες πληροφορίες -όχι όµως λεπτοµερείς και καθοριστικέςγια το δίκτυο αυτό της µεταφοράς ηρωίνης από το Ντουµπάι στην Ελλάδα. Και αυτό είχαν µάλιστα αναφέρει αξιωµατικοί του Λιµενικού, οι οποίοι είχαν καταθέσει στη δίκη που είχε διεξαχθεί για το «Noor 1» την περίοδο 20152016.

Σύµφωνα µε τα νεότερα στοιχεία, η DEA και τα γραφεία σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη παρακολουθούσαν στενά την υπόθεση µεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης και συνεργάζονταν διαρκώς µε τους Ελληνες αξιωµατικούς του Λιµενικού που χειρίζονταν την υπόθεση.

Ετσι λοιπόν, όπως παρουσιάζεται τώρα, τον Αύγουστο του 2014 -δηλαδή περίπου δύο µήνες µετά την ανακάλυψη του φορτίου ηρωίνης αξίας 50 εκατ. ευρώ-, η DEA οργάνωσε ενηµερωτική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη µε τη συµµετοχή αξιωµατικών του Λιµενικού, Αµερικανών πρακτόρων, Τούρκων αλλά και Ολλανδών αξιωµατούχων. Κι οι τελευταίοι έδωσαν «παρών» γιατί άτοµα τουρκικής καταγωγής που διέµεναν σε Βέλγιο και Ολλανδία φέρεται να συµµετείχαν στη διακίνηση και την παραλαβή των δύο τόνων ηρωίνης στη Βόρεια Ευρώπη.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε εκείνη τη συνάντηση δεν είχαν αναφερθεί σαφή στοιχεία για τους ξένους χρηµατοδότες του φορτίου και το βάρος είχε δοθεί στην έρευνα στην Ολλανδία και των Τούρκων υποψήφιων παραληπτών της ηρωίνης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα.

Η χαρτογράφηση του κυκλώµατος

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ της υπόθεσης άρχισαν να προκύπτουν από τον Σεπτέµβριο του 2014, όταν στην Τουρκία αλλά και στην Ολλανδία υπήρξαν δολοφονίες και άλλες εγκληµατικές ενέργειες µεταξύ αλλοδαπών-µελών του «ασύλληπτου» δικτύου του «Noor 1». Αρχικά δολοφονήθηκαν συγγενείς του Τούρκου αρχιδιακινητή Σαρίφ Ζιντάστι από την πλευρά του άλλου χρηµατοδότη, Ουρχάν Ουρµ, που είχε «ορµητήριο» στη Βόρεια Ευρώπη.

Ακολούθησαν ανταποδοτικά εγκλήµατα σε Κωνσταντινούπολη, Αµστερνταµ αλλά και Ντουµπάι, µε το κλιµάκιο της DEA να συγκεντρώνει και να αξιολογεί τα δεδοµένα από τους αλλεπάλληλους φόνους, όπως και άλλες µεταφορές ναρκωτικών, κυρίως προς Ρουµανία, από το ίδιο κύκλωµα. Με σειρά πληροφοριών να προσδιορίζει ότι τα πρώτα «χτυπήµατα» κατά του Ζιντάστι έγιναν γιατί θεωρήθηκε πληροφοριοδότης των Αρχών για το «κάρφωµα» του φορτίου και ο υπεύθυνος που η ηρωίνη κατασχέθηκε στην Ελλάδα.

Κι έτσι, τον Σεπτέµβριο του 2015 κλιµάκιο της εν λόγω αµερικανικής υπηρεσίας από την Τουρκία οργάνωσε νέα συνάντηση, αυτή τη φορά στον Πειραιά, προκειµένου να δώσει πλήρη στοιχεία για το δίκτυο των Τούρκων χρηµατοδοτών της ηρωίνης και κυρίως των Ζιντάστι και Ουρµ, στενού συγγενούς του τελευταίου, όπως και ασύλληπτων διακινητών στο Βέλγιο και την Ολλανδία, δίνοντας µια πλήρη χαρτογράφηση του κυκλώµατος.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε αυτή την ενηµέρωση είχε αποσαφηνιστεί ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για εµπλοκή Ελληνα χρηµατοδότη στην υπόθεση. Οµως αυτά φαίνεται ότι… µικρή σηµασία είχαν για Ελληνες ερευνητές του φακέλου του «Noor 1», που επέµεναν στη «συµµετοχή» του Ελληνα εφοπλιστή. Επιπλέον, η DEA συνέταξε πολυσέλιδη έκθεση, την οποία είχε αποστείλει από το φθινόπωρο του 2016 στις ελληνικές δικαστικές Αρχές, όπου αναφερόταν στους ρόλους των Ουρµ, Ζιντάστι και συνεργατών τους, στις κινήσεις του πρώτου στην Αθήνα, όταν είχε καταφθάσει το φορτίο του «Noor 1», στους λόγους που γίνονταν οι δολοφονίες, όπως και σε άλλες, άγνωστες πτυχές της υπόθεσης.

Λίγες εβδοµάδες αργότερα, παρουσιαζόταν από τον βασικό κατηγορούµενο Ευθύµιο Γιαννουσάκη το όνοµα επίσης του Σαρίφ Ζιντάστι, αλλά και ο άγνωστος ρόλος του αδελφού του, που ζει στη Μ. Βρετανία και είναι ιδιοκτήτης εστιατορίων. Κάτι που φαίνεται να ολοκλήρωσε το «παζλ» του κυκλώµατος του «Noor 1». Ο Ουρµ, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει συλληφθεί για άλλη υπόθεση εγκληµατικών ενεργειών στην Κωνσταντινούπολη.

Νέες περίεργες κινήσες σε εξέλιξη

Το 2016 παραδόθηκε από Ολλανδούς και Βέλγους αξιωµατικούς που ήλθαν στην Αθήνα υλικό υποκλοπών που αφορούν επίσης Τούρκους εµπλεκοµένους (κυρίως το δίκτυο του Ορχάν Ουρµ) στη µεταφορά ναρκωτικών µε το «Noor 1».

Οι ξένοι αξιωµατούχοι παρακολούθησαν µια γυναίκα, η οποία αποτελούσε τη «γέφυρα» µεταξύ των οργανωτών της διακίνησης της ηρωίνης στη Βόρεια Ευρώπη, Τούρκων διακινητών, που είχαν συλληφθεί στην Ελλάδα -όταν εντοπίστηκε το «Noor 1» το καλοκαίρι του 2014και κάθονταν στο εδώλιο του κατηγορουµένου, προκειµένου να υπάρξει συντονισµός και κάλυψη των ενεργειών τους.

Οµως και αυτό το υλικό φαίνεται για τουλάχιστον έναν χρόνο να µην είχε αξιοποιηθεί… Πάντως, τις τελευταίες ηµέρες υπάρχουν πληροφορίες για νέα… απεγνωσµένη προσπάθεια εκµαίευσης «στοιχείων» σε βάρος του «Ελληνα χρηµατοδότη», µε προσέγγιση -µετά τον Ευθ. Γιαννουσάκηκι άλλου κατηγορουµένου για το «Noor 1» σε φυλακή της επαρχίας. Χωρίς όµως µέχρι τώρα σαφή στοιχεία. Τέλος, σηµαντικά εµπόδια αναµένονται στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αφού θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη -όπως τελικώς συνέβη µε τις ελληνικές µεθοδεύσεις και καθυστερήσειςη έκδοση από την Τουρκία των Τούρκων διακινητών Ορχάν Ουρµ και Σαρίφ Ζιντάστι. Κι αυτό παρότι αναµένεται να ασκηθούν και «αµερικανικές πιέσεις».

Ετσι, αν υπάρξει υπέρβαση κι άλλων νοµικών, τυπικών κωλυµάτων στη δίκη σε δεύτερο βαθµό για το «Noor 1» -υπολογίζεται ότι θα πραγµατοποιηθεί το 2019-, ο µόνος που πιθανόν θα καθίσει στο εδώλιο θα είναι ο αδελφός του Σαρίφ Ζιντάστι, ο οποίος διαµένει στη Μ. Βρετανία.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», το Σάββατο 30/9/2017