Ζωντανός, αλλά σε κρίσιμη κατάσταση, απεγκλωβίστηκε χθες το απόγευμα ο Τσέχος ορειβάτης που είχε εγκλωβιστεί στην περιοχή Κακόσκαλα στον Όλυμπο.

Η διακομιδή του άντρα πραγματοποιήθηκε με ελικόπτερο Super Puma, το οποίο προσγειώθηκε στις 19:30 στο αεροδρόμιο Μακεδονία και από κει με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου και νοσηλεύεται στην εντατική.

Η προσέγγιση του ελικοπτέρου στο σημείο του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι αντικειμενικές δυσκολίες -όπως η μορφολογία του εδάφους και το μεγάλο υψόμετρο- δυσχέραιναν την επιχείρηση. Τελικά, κατάφερε να προσγειωθεί στις 19:10 και να παραλάβει τον ορειβάτη.

Η προσπάθεια των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και των ανθρώπων των καταφυγίων του Ολύμπου «Χρήστος Κάκαλος», «Σπήλιος Αγαπητός» και «Γιώσος Αποστολίδης», ήταν τεράστια και συνέβαλε στην επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ενημερώθηκε για το ατύχημα στις 14:55 χθες από το προξενείο της Τσεχίας και άμεσα υπήρξε κινητοποίηση των μελών της Οργάνωσης, για τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό του άντρα. Παράλληλα, ενημερώθηκε το κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιτοχώρου. Ο άντρας εντοπίστηκε τελικά στις 16:05 από τους διαχειριστές του καταφυγίου «Χρήστος Κάκαλος» και άμεσα ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του, στην οποία συμμετείχε ο διαχειριστής του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός», συνεργάτες του καταφυγίου «Γιώσος Αποστολίδης» και διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Άμεσα κινητοποιήθηκε, επίσης, και η 8η ΕΜΑΚ.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης βρισκόταν σε επικοινωνία και με το Προξενείο της Τσεχίας στη Θεσσαλονίκη.