Την ένστασή του στο θέμα της αλλαγής ταυτότητας φύλου εξέφρασε ο μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, τονίζοντας ότι η διαφωνία του αφορά στο θέμα της ηλικίας κυρίως, και την αλλαγή ταυτότητας από τα 15 έτη που προωθεί η κυβέρνηση, χωρίς τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας. Ωστόσο, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ εκτίμησε πως «Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα το μεγαλώσει. Είδατε τις αντιρρήσεις που έχει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία. Αν ο άνθρωπος θέλει να αυτοπροσδιοριστεί και αν αύριο δει ότι απέτυχε, να ξέρει ότι φταίει ο ίδιος. Το ηλικιακό θέμα είναι απόλυτο για μένα. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει τις ευθύνες του. Έμαθα να μη λυπάμαι αυτούς που τρώνε τα μούτρα τους συνειδητά. Ακόμη κι αν είναι εν αγνοία τους, το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να παγιδεύσει 15χρονα παιδιά».

Αναφορικά με το δικαίωμα της Εκκλησίας να παρεμβαίνει σε θέματα ηθικής, ο σεβασμιότατος ανέφερε: «Το δικαίωμα να έχουμε την γνώμη μας, γιατί μας το αμφισβητούν κιόλας. Αυτή η νοοτροπία δεν απέχει πολύ από τον φασισμό. Εμείς δεν διεκδικούμε μερίδιο στην εξουσία, αλλά έχουμε την ευθύνη, την οποία μάλιστα μας την επιβάλλουν οι άνθρωποι της Εκκλησίας, ακόμη και νέοι, να μιλήσουμε. Επίσης, την πόρτα μου την χτυπάνε οι πάντες. Και τα παιδιά αυτά μπορούν. Χαίρομαι όταν χτυπάνε το κουδούνι μου στη μητρόπολη παιδιά και θέλουν να κουβεντιάσουμε. Θα χαρώ να έρθουν και τα παιδιά αυτά. Οι πόρτες οι δικές μου είναι ανοιχτές σε κάθε άνθρωπο».  

Τέλος, σχετικά με τη δήλωση του μητροπολίτη Πειραιώς ότι δεν θα πρέπει να πάνε ξανά στην εκκλησία οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο μητροπολίτης Σιατίστης σημείωσε: «Δεν με εκφράζει η δήλωση του μητροπολίτη Πειραιώς, αλλά αγανακτώ γιατί όλοι αυτοί οι βουλευτές που ψηφίζουν δεν νομίζω να μην καταλαβαίνουν σε τι κίνδυνο βάζουν αυτά τα 15χρονα παιδιά. Δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους; Θα νομιμοποιήσουμε και την παιδοφιλία;».