Στο Κουβέϊτ βρίσκεται ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, μετά από σχετική πρόσκληση του ομολόγου του Υποστρατήγου (Major General) Khaled Ali Abdullah. Δεν πρόκειται για λάθος καθώς στο προαναφερθέν εμιράτο του Κόλπου οι βαθμοί είναι ενιαίοι και για τους τρεις Κλάδους των Καταριανών Ενόπλων Δυνάμεων.

Βασικό θέμα της επισκέψεως του Έλληνος αρχηγού στο Κουβέϊτ είναι η συμμετοχή του στη σύνοδο «Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης – Μέση Ανατολή 2017» (“Offshore Patrol Vessels/OPV-Middle East 2017”), που φιλοξενείται στο Κουβέϊτ και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμύνης του Κουβέίτ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα σύνοδος διοργανώνεται ετησίως και εκ περιτροπής σε μία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, από την εταιρεία DEFENCE IQ και θεωρείται ως μια εκ των σημαντικών δράσεων στο χώρο της αμύνης και των ναυτικών συστημάτων, καθώς εστιάζεται σε θέματα σχετικά με τη θαλάσσια επιτήρηση και τα παράκτια περιπολικά.

Φέτος, το κύριο θέμα της συνόδου είναι το θέμα: «Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης και Προκλήσεις» (“International Maritime Law and Challenges”), όπου θα συζητηθούν θέματα θαλάσσιας ασφάλειας στη Μέση Ανατολή. Από ελληνικής πλευράς ο αρχηγός ΓΕΝ θα αναπτύξει το θέμα: «Ενισχύοντας την οικοδόμηση ικανοτήτων και δυνατοτήτων θαλάσσιας ασφάλειας, μέσω διεθνών συνεργασιών και πρωτοβουλιών», που ενδιαφέρει πρωτίστως – και για προφανείς λόγους – τη χώρα μας.