Στο εγγύς μέλλον οι ποινές θα ομαδοποιηθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες παραβάσεων:

μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας

αντίστοιχα, ενώ θα προβλέπονται ποινές και για περιπτώσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς («όπως το πέταγμα του τσιγάρου από το παράθυρο») και συχνής πρόκλησης ατυχημάτων από ενασχόληση του οδηγού με το κινητό του τηλέφωνο ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει.

Σε αρκετές περιπτώσεις η παράβαση δεν θα συνοδεύεται καν από χρηματικό πρόστιμο αλλά θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης και η πινακίδα, πρώτα για έναν-δύο μήνες και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα. Αν ο ίδιος οδηγός συνεχίσει τις παραβάσεις τότε θα πρέπει να ξαναδίνει εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης.

 Ενδεικτικά παραδείγματα είναι το παρκάρισμα σε διαβάσεις ατόμων με ειδικά κινητικά προβλήματα και η ρίψη τσιγάρων έξω από το αυτοκίνητο. 

Διοικητικά πρόστιμα θα ισχύουν για παράδειγμα για:

– Παρκάρισμα πάνω σε διαβάσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα
– Ρίψη τσιγάρου έξω από το αυτοκίνητο.

Με λίγα λόγια, η κλήση από τον τροχονόμο θα αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί θα το ταυτοποιεί το υπουργείο Οικονομικών από το Τaxis και θα αποστέλλεται στον παραβάτη μέσω εφορίας. 

Ο παραβάτης, ανάλογα με το εισόδημα που έχει, θα λαμβάνει και το ανάλογο πρόστιμο. Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα τόσο μεγαλύτερες και οι προσαυξήσεις.