Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να καταλάβει ότι τον τελευταίο καιρό μόνο από καθαρή τύχη δεν ενσκήπτουν τα χειρότερα και, όταν αυτό συμβαίνει, όπως στην περίπτωση της άνανδρης δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, εκεί αναδεικνύεται η γύμνια του κρατικού μηχανισμού και η αδυναμία των Σωμάτων Ασφαλείας  να διαφυλάξουν τη δημόσια τάξη. Χθες το απόγευμα, λοιπόν, μέσα και έξω από το Εφετείο, σημειώθηκαν επεισόδια με αφορμή την απορριπτική απόφαση για την αποφυλάκιση δύο καταδικασθέντων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σ' αυτά συμμετείχαν και θερμοκέφαλοι του ποδοσφαίρου, οι οποίοι αποφάσισαν να κατέβουν για να «ξεμουδιάσουν» από τη «Λεωφόρο» μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας του ΠΑΟ με τη Λάρισα. Παράλληλα, κι ενώ είχε σκοτεινιάσει, στα Προπύλαια ο ΠτΔ μετείχε σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου, ενώ πολυπληθής ομάδα διαμαρτυρόμενων για την εφετειακή απόφαση κινήθηκε αιφνίδια προς το Σύνταγμα, με σκοπό να πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, σε συνάρτηση πάντα με τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά των δικαστών από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας. Όλα συνέβησαν μεταξύ 6 και 9 το βράδυ.  

Οι «κλούβες» των ΜΑΤ ανεβοκατέβαιναν γρήγορα στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, αναδεικνύοντας τη σύγχυση των επιτελών που αδυνατούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση. Ομοίως και οι δικυκλιστές και τα οχήματα της  Άμεσης Δράσης. Το κακό δεν συνέβη για δύο λόγους:

α) γιατί οι εκατοντάδες υποστηρικτές της Ηριάννας Β. και του Περικλή Μ. είχαν εξαντληθεί από το πρωί στα δικαστήρια και

β) γιατί ο ποδοσφαιρικός αγώνας έληξε χωρίς παρατράγουδα. 

Αν δυο στραβοκλωτσιές πυροδοτούσαν την κερκίδα και οι αντιεξουσιαστές δεν είχαν υποστεί τόση ταλαιπωρία, τότε σήμερα τα φώτα της διεθνούς επικαιρότητας θα είχαν στραφεί στην Ελλάδα.

Φυσικά, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει.  

ΔΓΙΑΝΝ