Βρέφος 11 μηνών είναι το πρώτο θύμα της φετινής επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στην Ελλάδα. Το βρέφος αρρώστησε από ιλαρά και κατέληξε λόγω σηψαιμίας.

Τα κρούσματα της ιλαράς αυξάνονται στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν δηλωθεί 42 κρούσματα ιλαράς την τελευταία εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 326. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 19.000 κρούσματα και 45 θάνατοι ως τώρα φέτος. 

Τα κρούσματα στη χώρα μας είναι, στη μεγάλη πλειονότητα τους. άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Ο μεγαλύτερος όγκος κρουσμάτων έχει σημειωθεί στην Αττική και την Πελοπόννησο, ωστόσο οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν αύξηση του αριθμού τους και και επέκταση και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.