Παρουσία κατοίκων της περιοχής και του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, εγκαινιάστηκε, σήμερα, το Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων, που συνδυάζει την πρωτοβάθμια φροντίδα με συμβουλευτικές υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης.

Το ιατρείο, που βρίσκεται στην οδό Σαρανταπόρου 4, αποτελείται από τρία διαφορετικά μέρη που στεγάζονται τόσο γιατροί διάφορων ειδικοτήτων (γενικός γιατρός, γυναικολόγος, καρδιολόγος, οδοντίατρος, παιδίατρος, ψυχίατρος, όσο και σύμβουλοι εργασιακών, κοινωνικών και νομικών υποθέσεων), εργασιακοί και νομικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι κοινωνικής επιχειρηματικότητας, νομικών υποθέσεων, αλλά και περιγεννητικής υγείας, καθώς και ψυχολόγος. Περιλαμβάνει ιατρικές υπηρεσίες, κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και υπηρεσίες διασύνδεσης, πληροφόρησης και παραπομπής σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και άλλους φορείς.

Παρέχονται δωρεάν ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες σε όλους και κατά προτεραιότητα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως πολίτες που αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, αστέγους, ανασφάλιστους, ειδικές κοινωνικές ομάδες (π.χ. ΑΜΕΑ, απεξαρτημένοι), μονογονεϊκές οικογένειες, πρόσφυγες και μετανάστες.

Επιπλέον, στο κτίριο λειτουργούν ειδικά διαμορφωμένος χώρος για παιδιά, ώστε όσοι επισκέπτονται το ιατρείο μαζί με τα παιδιά τους να μπορούν να τα αφήσουν στον παιδότοπο μέχρι να ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους στο ιατρείο, καθώς επίσης και internet corner, αλλά και μικροβιολογικό εργαστήρι.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Δεληστάθη, υπεύθυνο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», «το δημοτικό ιατρείο Πατησίων απευθύνεται σε όλους, αλλά όπως σε όλα τα ιατρεία, δίνεται μία έμφαση σε ευάλωτες ομάδες, χωρίς αυτό να αποκλείει τον οποιονδήποτε πολίτη. Ανοιχτά, δωρεάν, μόνο με ραντεβού, από τις 8-8 κάθε μέρα. Κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται περίπου 2.000 ραντεβού το μήνα και για να κλείσει κάποιος επίσκεψη χρειάζεται είτε να καλέσει τηλεφωνικώς είτε να περάσει από το ιατρείο».

«Ο πολίτης εδώ βρίσκει μία ολοκληρωμένη κοινωνική φροντίδα. Αυτό όμως δεν το κάνει μόνος του ο Δήμος. Ο ρόλος του Δήμου είναι να ενώνει δυνάμεις, να τις φέρνει κοντά να συντονίζει», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων και τόνισε τη βοήθεια που παρέχουν διάφορες ΜΚΟ στη συγκεκριμένη δράση. «Έχουμε μη κυβερνητικές οργανώσεις που μας βοηθάνε. Έχουμε τους συμμάχους Υγείας, με εκπρόσωπο τον πανεπιστημιακό καθηγητή, κ. Τούντα, που έχει την ιατρική εποπτεία του ιατρείου. Μας βοηθάει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η "Παμμακάριστος", με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι τώρα 3.000 εγγραφές».

Αναφερόμενος στις παροχές του δημοτικού ιατρείου, ο κ. Καμίνης τόνισε, ότι «προσφέρεται πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, αλλά κι άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει μία ολιστική προσέγγιση των κατοίκων μας, που δεν τους βλέπουμε μόνο ως ασθενείς, αλλά ως πολίτες συνολικά, που έχουν ανάγκη μιας ευρύτερης φροντίδας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε, ότι μετά την Κυψέλη -όπου λειτουργεί κι εκεί δημοτικό ιατρείο- και τα Πατήσια, σειρά έχουν άλλες τρεις γειτονιές της Αθήνας.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει την ιατρική εποπτεία του ιατρείου τόνισε ότι «σήμερα γράφουμε ιστορία διότι πραγματοποιείται από τον Δήμο της Αθήνας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που δημιουργεί καινοτόμες μονάδες υγείας στις πόλεις στην Αθήνα, για πρώτη φορά στη χώρα μας, διότι είναι μία πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα διεθνή δεδομένα τα οποία απαιτούν μία ολιστική προσέγγιση των σύγχρονων προβλημάτων υγείας».

Επιπλέον, ο κ. Τούντας υπογράμμισε, ότι «ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας χρειάζονται και κοινωνική υποστήριξη. Κι αυτή την πραγματικά πρωτότυπη καινοτόμα βαθιά τομή την κάνει σήμερα ο Δήμος, εγκαινιάζοντας και το δεύτερο αυτό ιατρείο».

Για την συμμετοχή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο δημοτικό ιατρείο, ο πρόεδρός του, Αντώνης Αυγερινός, είπε ότι «ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο μεγαλύτερος εθελοντικός ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα εδώ και 140 χρόνια, συμπορεύεται και συνοδοιπορεί με τον Δήμο Αθηνών, με τον δήμαρχο Αθηνών, Γ. Καμίνη, στα ωραία αυτά καινοτόμα προγράμματα, που σκοπό έχουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κυρίως σε θέματα ιατροφαρμακευτικής φροντίδας». Ακόμη, ο κ. Αυγερινός επισήμανε, ότι «παράλληλα, εμείς με τη βοήθειά μας, στοχεύουμε στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και βεβαίως κυρίως στην ενθάρρυνση της αύξησης του εθελοντικού κινήματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ