Προβληματισμό, ανησυχία, ανασφάλεια και οργή προκαλεί το θέμα της έξαρσης της εγκληματικότητας στη χώρα μας, με πρωταγωνιστές δράστες οι οποίοι επέστρεψαν δυναμικά στην εγκληματική τους δράση, κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου. Μία σειρά από ειδεχθή εγκλήματα, που έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες στη χώρα -δολοφονία Ζαφειρόπουλου, κακοποίηση με σίδερο μιας 85χρονης- θέτουν για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή της πολιτικής διαβούλευσης τα αναχώματα αλλά και την ανοχή στην εγκληματικότητα που προκύπτει μέσα από το νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος ανοίγει διάπλατα την πόρτα των φυλακών σε εγκληματίες χωρίς καμία εξαίρεση.  

Πάνω από 3000 κρατούμενοι ελεύθεροι με τον νόμο Παρασκευόπουλου

Πάνω από 3.000 φυλακισμένοι, εκμεταλλευόμενοι τον νόμο Παρασκευόπουλου έχουν αποφυλακιστεί, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 200 είχαν καταδικαστεί για βαρύτατα ποινικά εγκλήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, που έχουν κατατεθεί και στη Βουλή, από την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν αποφυλακιστεί περίπου 3.000 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και 150 σκληροί αλλοδαποί ληστές και 50 Έλληνες που έχουν δείξει ιδιαίτερη βιαιότητα στις ενέργειες τους.

Οι αριθμοί αυτοί ενδεχομένως να εξηγούν και την αύξηση τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά στις επιθέσεις και εισβολές σε σπίτια και διαμερίσματα τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία.  

Ο δολοφόνος του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

Όπως αποκαλύπτει το «Βήμα», ο 32χρονος Αλβανός εκτελεστής του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου είχε αποκτήσει ελευθερία κινήσεων με τον νόμο Παρασκευόπουλου και με ευνοϊκή απόφαση του συμβουλίου των φυλακών. 

Ειδικότερα, ο Αλβανός δολοφόνος του άτυχου δικηγόρου, παρότι είχε καταδικαστεί κατά συγχώνευση σε 25 χρόνια κάθειρξη (για βιασμούς και ληστείες), είχε αποφυλακιστεί το 2015, με βάση τον νόμο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης επειδή είχε εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής του. Επιπλέον του δόθηκε νέα μοιραία άδεια από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας. Και αυτό χωρίς να προσμετρηθεί ότι προχώρησε σε νέα αδικήματα, είχε επιστρέψει παράνομα στη χώρα, δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία της διεύθυνσής του και υπήρχε σημαντικός κίνδυνος να παραβιάσει την άδειά του.  

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι ο συγκεκριμένος φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου όχι μόνο ήταν συγκρατούμενος στην Ε Πτέρυγα με τους Αλβανούς ηθικούς αυτουργούς του φόνου του 52χρονου ποινικολόγου αλλά και συμμετείχε μαζί τους στην εγκληματική επίθεση στις 4 Ιανουαρίου 2017 με μαχαίρι εναντίον Έλληνα ποινικού στη διάρκεια επισκεπτηρίου στις φυλακές Κορυδαλλού.    

Αποφυλακίστηκαν και «σιδέρωσαν» την 85χρονη

Ελεύθεροι με τον νόμο Παρασκευόπουλου είχαν αφεθεί και οι ληστές που κακοποίησαν το σίδερο την 85χρονη στην Κυψέλη. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος για το συγκεκριμένο γεγονός απολογήθηκε, προκαλώντας νέες αντιδράσεις ωστόσο, καθώς εκτίμησε ότι για το περιστατικό αυτό που έπρεπε να πει ήταν «με τον δικό μου νόμο μόνο ο ένας από τους τρεις κακοποιούς αποφυλακίστηκε».  

Οι αστυνομικοί είχαν βάλει στο μικροσκόπιο τη σπείρα τους τελευταίους 2,5 μήνες προκειμένου να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και να «δέσουν» την υπόθεση. Η έρευνα έδειξε ότι η σπείρα χρησιμοποιούσε τη μέθοδο της προσομείωσης πριν πραγματοποιήσει τα χτυπήματά της. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της επισκέπτονταν δύο και τρεις φορές τον χώρο που θα χτυπούσαν, έκαναν χρονομετρήσεις και «πρόβες» για τους ρόλους που είχαν αναλάβει.  

Οι δράστες του Παλαιού Φαλήρου

Στο περιστατικό της ληστείας του Παλαιού Φαλήρου επίσης οι δράστες -ο ένας σκοτώθηκε πέφτωντας από τον 7ο όροφο- της ληστείας είχαν αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Συγκεκριμένα, οι δράστες είχαν συλληφθεί μετά από επιχείρηση της ΕΚΑΜ και είχαν καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση για διπλή ανθρωποκτονία, ένοπλες ληστείες δημοσίων οργανισμών, χρηματαποστολών, τραπεζών και επιχειρήσεων και κλοπές.

Εκμεταλλευόμενοι ωστόσο τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου είχαν καταφέρει να αποφυλακιστούν και να συνεχίσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους και μάλιστα με τα έγγραφα της αποφυλάκισής τους επάνω τους!    

Ο άτυχος 67χρονος ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Ύδρα

Τον Δεκαπενταύγουστο του 2015 δολοφονήθηκε ο άτυχος 67χρονος ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Ύδρα Μανώλης Οικονόμου. Τότε οι Γεωργιανοί ληστές και δολοφόνοι του, που είχαν μελετήσει σε κάθε λεπτομέρεια το έγκλημά τους, του έσπασαν τα πλευρά ένα προς ένα, του προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία στα σωθικά από τα σφοδρά, συνεχή και βίαια χτυπήματα στο σώμα, το πρόσωπο και το κεφάλι, μέχρι να τους πει πού βρισκόταν και το τελευταίο σεντ του ευρώ στο σπίτι, πού βρισκόταν και το τελευταίο κόσμημα και αντικείμενο έστω και μικρής αξίας...

Ένας εκ των συλληφθέντων αργότερα, και συγκεκριμένα ο 34χρονος Γεωργιανός και βαριά σεσημασμένος κακοποιός, εντοπίστηκε με το αποφυλακιστήριο στην τσέπη. Είχε λάβει περιοριστικούς όρους και είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί ύστερα από 10ετη κάθειρξη για πλήθος κλοπών-διαρρήξεων και βίαιων ληστειών σε σπίτια, όπως και η πλειονότητα των ομοεθνών του συνεργών.  

Αφγανός παράνομος μετανάστης που βίασε και σκότωσε στη Γερμανία τη 19χρονη

Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση είχαν περιέλθει οι ελληνικές Αρχές έναντι της Γερμανίας εξαιτίας του ότι Αφγανός παράνομος μετανάστης που βίασε και σκότωσε στη Γερμανία την 19χρονη κόρη υψηλόβαθμου στελέχους της Ε.Ε. είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα το 2013 για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία σε βάρος μίας 20χρονης στην Κέρκυρα και κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου απελευθερώθηκε και βρέθηκε στην Αυστρία και ύστερα στη Γερμανία...  

Παιδόφιλος στην Πάτρα

Σόκαρε το πανελλήνιο η περίπτωση 46χρονου Έλληνα παιδόφιλου στην Πάτρα, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για αρπαγή και βιασμό ανηλίκου τον Φεβρουάριο του 2014, αποφυλακίστηκε καθώς στη δίκη κατέπεσε η κατηγορία του βιασμού και έμεινε μόνο αυτή της αρπαγής και αμέσως μετά, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2015, βίασε κατ' επανάληψη τη 16χρονη κόρη του, εξανάγκασε σε στοματικό έρωτα τον 18χρονο Ρουμάνο σύντροφό της και βίασε ακόμα μια 14χρονη φίλη της κόρης της...  

Ο σκληρός Νιγηριανός

Η περίπτωση του 32χρονου Νιγηριανού ληστή στην Κυψέλη με δεκάδες θύματα ηλικιωμένες και μία μάλιστα ανθρωποκτονία είναι από τις πλέον ενδεικτικές. Ο δράστης είχε καταδικαστεί και το 2013 για παρόμοια εγκλήματα σε 10 χρόνια φυλάκιση, αλλά ο νόμος Παρασκευόπουλου είχε φροντίσει να μείνει ελεύθερος.

Ο Νιγηριανός είχε μετατραπεί στον φόβο και τρόμο των ηλικιωμένων στις περιοχές της Κυψέλης και του κέντρου. Σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο τους τελευταίους 2 μήνες είχε ληστέψει, χρησιμοποιώντας αλόγιστη βία, 20 ηλικιωμένους, κυρίως γιαγιάδες.