Υπό την επήρεια ουσιών και σε κατάσταση αμόκ επειδή διαρκώς συναντούσε αντίσταση από το θύμα ο 58χρονος σκότωσε την 32χρονη εφοριακό μέσα στο Β΄ νεκροταφείο Αθηνών, όπως ανέφεραν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κατά την παρουσίαση της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της άρχισαν να εξετάζουν πιθανά κίνητρα αλλά και πάνω από 300 άτομα. Στη συνέχεια ο κύκλος των υπόπτων μειώνονταν ολοένα και περισσότερο και έχοντας στα χέρια τους το στίγμα του κινητού τηλεφώνου του θύματος άρχισαν να ψάχνουν στη περιοχή της Ομόνοιας ένα προς ένα τα καταστήματα αγοραπωλησίας κινητών. Σε ένα από αυτά εντόπισαν τη συγκεκριμένη συσκευή μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ.

Έτσι εξέτασαν τις εικόνες από την κάμερα ασφαλείας της συγκεκριμένης επιχείρησης και αποκλείοντας άλλα άτομα που επισκέφτηκαν το κατάστημα το απόγευμα εκείνο, κατέληξαν τελικά στον 58χρονο.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος «ο δράστης μετέβη το συγκεκριμένο απόγευμα στο Β΄ Νεκροταφείο, στο οποίο εισήλθε υπερπηδώντας τον τοίχο του, με σκοπό να κλέψει και εν συνεχεία να μεταπωλήσει, μεταλλικά και χάλκινα κηροπήγια και καντήλια».

Και πρόσθεσε «κατά την εξερεύνηση του νεκροταφείου, εντόπισε την 32χρονη και αφού την προσέγγισε, την απείλησε με μαχαίρι που είχε μαζί του, με σκοπό να της αποσπάσει την τσάντα της και στη συνέχεια, αφού αυτή αρνήθηκε και τον χτύπησε με την τσάντα της, εκείνος την τραυμάτισε πολλές φορές, της αφαίρεσε την τσάντα και διέφυγε».

Όπως ειπώθηκε ο δράστης αμέσως μετά τη ληστεία πήδηξε ξανά την μάντρα του νεκροταφείου, πέρασε την πεζογέφυρα πάνω από τις γραμμές του Ηλεκτρικού, περπάτησε σε μια μεγάλη απόσταση και πέταξε την ματωμένη μπλούζα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικοί ζήτησαν να μην αδειάσουν απορρίμματα από κανέναν κάδο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το νεκροταφείο και δεν βρέθηκε κάτι, γεγονός που δείχνει πως ο 58χρονος περπάτησε τουλάχιστον 2 – 3 χιλιόμετρα στη περιοχή των Άνω Πατησίων.

Ο 58χρονος υποστήριξε ότι σε άλλο σημείο πέταξε το μαχαίρι που χρησιμοποίησε ενώ ακόμα μακρύτερα την τσάντα. Ακολούθως πήρε το λεωφορείο και κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Ομόνοιας. Εκεί κατευθύνθηκε σε κατάστημα αγοραπωλησίας κινητών τηλεφώνων «όπου πούλησε το κινητό τηλέφωνο του θύματος, έναντι του χρηματικού ποσού των 20 ευρώ.»

Ο δράστης ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν τα σημεία που είχε πετάξει την μπλούζα του και το μαχαίρι αλλά θυμόταν – αν και ήταν υπό την επήρεια ουσιών την ημέρα του εγκλήματος – που είχε πετάξει την τσάντα του θύματος. Έτσι επέστρεψε στο συγκεκριμένο σημείο και την οποία και έκαψε.

Ο κ. Χρονόπουλος ανέφερε επιπλέον ότι «ύστερα από συνεχείς αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας και μετά από επίδειξη της φωτογραφίας του δράστη σε υπαλλήλους καταστημάτων και κατοίκους της περιοχής, πρωινές ώρες χθες, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του, ενώ όπως προέκυψε, έχει απασχολήσει στο παρελθόν κατ΄ επανάληψη τις διωκτικές Αρχές, για κλοπές και παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.»

Επιπλέον από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής, «υπεβλήθη αίτημα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για την δημοσιοποίηση των στοιχείων του δράστη, καθώς και των φωτογραφιών του σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να ταυτοποιηθεί η συμμετοχή του σε άλλα ομοειδή βίαια αδικήματα (ληστείες με χρήση μαχαιριού, αρπαγές τσαντών κλπ), κατά το πρόσφατο παρελθόν, τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί στις Αστυνομικές Αρχές».

Αποφυλακίστηκε τον Μάιο του 2017 με τον νόμο Παρασκευόπουλου 

Θολό είναι το τοπίο αναφορικά με τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη σχετικά με το εάν αποφυλακίστηκε με το νόμο Παρασκευόπουλο ή όχι. Αρχικά η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε πως τον Ιούνιο του 2011 είχε συλληφθεί για κατοχή και διακίνηση 37,5 κιλών χασίς.  

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 20 χρόνων. Ο 58χρονος οδηγήθηκε στις φυλακές της Χαλκίδας, αλλά έμεινε μέσα μόλις 6 χρόνια. Έτσι, τον Μάιο του 2017 αποφυλακίστηκε. 

Ωστόσο, στο θέμα άμεσα παρενέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος διέψευσε πως ο 58χρονος έχει αποφυλακιστεί με το νόμο του Παρασκευόπουλου και έκανε λόγο για παραπληροφόρηση. 

«Προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων, γίνεται γνωστό ότι ο κατηγορούμενος για τη φρικτή δολοφονία στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών φυλακίστηκε το 2011 και τιμωρήθηκε αρχικά με ποινή 20 ετών, και τελεσίδικα, το 2017 με ποινή 12 ετών. Με την έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης είχε ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις της συνήθους υφ’ όρον απόλυσης κατ’ άρθρα 105 επ. Ποιν. Κώδικα, δηλ. τα 3/5 της ποινής του, καθώς είχε ήδη εκτίσει 9 χρόνια ποινής. Κατόπιν τούτου η αποφυλάκισή του, στις 15.6.2017, ήταν δεδομένη. Στην περίπτωση αυτή η εφαρμογή των ν. 4322/2015 και ν. 4411/2016 παρήλκε. Ελπίζουμε η παραπληροφόρηση να σταματήσει εδώ.»

Το DNA που τον πρόδωσε

Σύμφωνα με την αστυνομία, DNA του είχε βρεθεί σε δυο χαρτοπετσέτες οι οποίες εντοπίστηκαν περίπου 100 μέτρα από τη σκηνή του εγκλήματος, στον μαντρότοιχο του Β’ Νεκροταφείου. Το DNA του ταυτοποιήθηκε και με γενετικό υλικό σε χαρτοπετσέτα που βρέθηκε στο θύμα, την 32χρονη εφοριακό.  

Μάλιστα, στις σπαρακτικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά τη μεταφορά του 58χρονου στον ανακριτή, ο αδελφός της Δώρας Ζέμπερη ούρλιαζε :«Τον αποφυλάκισαν και σκότωσε την αδελφή μου». 

Ξυλοκόπησαν τον δολοφόνο της Δώρας - Σπαρακτικά τα ουρλιαχτά της μάνας

Ξέσπασαν την οργή και τον πόνο τους οι γονείς, τα αδέλφια και οι συγγενείς της άτυχης Δώρας Ζέμπερη όταν αντίκρισαν τον δολοφόνο της. Τόσο κατά την είσοδό του στα γραφεία του ανακριτή όσο και κατά την έξοδό του, επιχείρησαν να του επιτεθούν φωνάζοντάς του και πετώντας του μπουκάλια. Ειδικότερα, όταν με ισχυρή αστυνομική συνοδεία βγήκε από το γραφείο του ανακριτή, έτρεξαν προς το μέρος του η μητέρα, η αδελφή και τα αδέλφια της Δώρας Ζέμπερη, προσπαθώντας να του επιτεθούν.

Όταν απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς, οι συγγενείς της Δώρας δεν σταμάτησαν. Συνέχισαν να τρέχουν πίσω του και να του πετούν μπουκάλια. Το ίδιο σκηνικό προηγήθηκε, και κατά την είσοδο του 58χρονου στο γραφείο του ανακριτή.

Το συγκεντρωμένο πλήθος στα δικαστήρια, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας της 32χρονης άτυχης κοπέλας, αποδοκίμασε έντονα τον κατηγορούμενο και μόνο με την παρέμβαση της αστυνομίας αποφεύχθηκαν επεισόδια και επιθέσεις εναντίον του.

Συγκεκριμένα, στα δικαστήρια της Ευελπίδων βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο πατέρας της άτυχης Δώρας Κωνσταντίνος Ζέμπερης, ο οποίος δήλωνε στους δημοσιογράφους πως ήρθε για να δει τον δολοφόνο της κόρης του.

Ο πατέρας μόλις είδε τον δολοφόνο έβαλε τις φωνές λέγοντας: «Ποιος είναι; Μου δολοφόνησε το παιδί μου». Την ίδια ακριβώς αντίδραση είχε και ο υπόλοιπος κόσμος που βρισκόταν στα δικαστήρια.

Ο 58χρονος τοξικομανής μεταφέρθηκε αρχικά στην Εισαγγελία, στο κτίριο 16 των δικαστηρίων, και στη συνέχεια στον ανακριτή στο κτίριο 9.    

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες από χθες αναφέρουν ότι ομολόγησε πως σκότωσε με 14 μαχαιριές την 32χρονη εφοριακό, προκειμένου να της αποσπάσει το κινητό της και λίγα «ψιλά» που είχε στο πορτοφόλι της.

Τα ουρλιαχτά της μάνας

Άγρια επίθεση δέχθηκε κατά την αποχώρησή του από τα δικαστήρια ο 58χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Δώρας Ζέμπερη.  

Συγγενείς του θύματος αλλά και πολίτες που βρίσκονταν στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων επιτέθηκαν στον κατηγορούμενο σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό γύρω του και τον ξυλοκόπησαν άγρια.  

Συγκλονιστικές είναι οι σκηνές με τα σπαραχτικά ουρλιαχτά της μάνας της αδικοχαμένης Δώρας που έτρεχε πίσω από τον δολοφόνο του παιδιού της και του φώναζε «Δολοφόνε!».  

Aκόμη και οι αστυνομικοί με δυσκολία κατάφεραν να τη συγκρατήσουν την ώρα που αντίκρισε στα σκαλοπάτια τον 58χρονο και φώναζε με λυγμούς «θάνατος στον δολοφόνο».  

Στην ίδια κατάσταση και ο πατέρας της Δώρας, ο όποιος φώναζε «αφήστε με να τον πιάσω στα χέρια μου».  

Οι αστυνομικοί τελικά κατάφεραν να τον απομακρύνουν από το μένος του πλήθους και των συγγενών και να τον βάλουν στο αυτοκίνητο για να αποχωρήσουν. 

«Πήγα στο νεκροταφείο για να κλέψω»

Ειδικότερα, στην ομολογία του στους αστυνομικούς ο δολοφόνος Ε.Σ. περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το σκηνικό του θανάτου. «Πήγα στο νεκροταφείο για να κλέψω. Την είδα τυχαία και την πλησίασα. Έβγαλα το μαχαίρι και την απείλησα να μου δώσει την τσάντα. Εκείνη αντέδρασε και δεν άφηνε την τσάντα. Την τραβάγαμε και οι δύο. Αντέδρασε. Τη χτύπησα με το μαχαίρι αρκετές φορές, δεν θυμάμαι πόσες. Άρπαξα την τσάντα και έφυγα. Πήγα στην Ομόνοια και σε ένα μαγαζί πούλησα το κινητό για 20 ευρώ. Η τσάντα μέσα δεν είχε χρήματα. Είχε μόνο πέντε ευρώ» είπε στους αστυνομικούς ο δολοφόνος της Δώρας Ζέμπερη. Χθες ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος του.

Η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της ληστείας με την επιβαρυντική περίσταση ότι τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα.  

Ποιος είναι ο δολοφόνος

Στοιχεία για την ταυτότητα και τη δράση του κατηγορούμενου για τη δολοφονία της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη αλλά και τη φωτογραφία του αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου στο «Βήμα». Ο 58χρονος αρμενικής καταγωγής Εμμανουήλ Γ. Εσ., που έχει γεννηθεί και κινείτο στη Νέα Ιωνία και είχε αλλεπάλληλες φορές οδηγηθεί στο Αυτόφωρο για υποθέσεις ναρκωτικών, κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία της 32χρονης εφοριακού, πριν από 20 ημέρες, στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών στη Ριζούπολη. 

Το χρονικό της σύλληψης

Πρόκειται για άνθρωπο που είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για διάφορα αδικήματα, όπως ναρκωτικά, ληστείες κ.ά. Ο δράστης κατάφερε 14 μαχαιριές στην άτυχη γυναίκα, όταν εκείνη πήγε στο μνήμα φίλου της, ενώ της πήρε την τσάντα με όλα τα προσωπικά αντικείμενά της.

Η Δώρα Ζέμπερη προέβαλε αντίσταση όταν της επιτέθηκε ο δράστης για να τη ληστέψει και τότε εκείνος την κατακρεούργησε. Οι αστυνομικοί εξέτασαν εξονυχιστικά τις εικόνες από κάμερες ασφαλείας, ενώ ουσιαστικά ακολούθησαν τα «ίχνη» του κινητού τηλεφώνου της 32χρονης που εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ομόνοιας. Έτσι κατάφεραν να φτάσουν στον εντοπισμό του 58χρονου, ο οποίος πούλησε τη συσκευή σε κατάστημα στην οδό Μενάνδρου στη συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δολοφόνος, το πρόσωπο του οποίου έχει καταγραφεί από κάμερες επιχειρήσεων που βρίσκονται απέναντι από το κοιμητήριο, πήγε στη συνέχεια στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου εντοπίστηκε το στίγμα του κινητού τηλεφώνου της 32χρονης και το πούλησε σε κλεπταποδόχο.  

Οι αστυνομικοί είδαν από κάμερα καταστήματος της Ομόνοιας ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο με αυτό που είχαν δει από τις κάμερες απέναντι από το κοιμητήριο και τότε εστίασαν τις έρευνές τους στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου και τον εντόπισαν.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν έναν δεύτερο κύκλο ερευνών προκειμένου να φτάσουν μέσα από μαρτυρίες στα στοιχεία της ταυτότητας του συγκεκριμένου άντρα. Παράλληλα, προσπαθούσαν μέσα από την εξέταση των δακτυλικών αποτυπωμάτων και του DNA που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης να τον «δέσουν». Έτσι χθες το πρωί, μαζί με άλλα άτομα που μάζεψαν από το κέντρο της Αθήνας, προσήχθη στη ΓΑΔΑ. Οι αστυνομικοί είχαν στα χέρια τους αποτυπώματα και DNA, με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα ο 58χρονος να «σπάσει» και να ομολογήσει την πράξη του.