Την έντονη ενόχληση αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αλλά και της Βρετανίας έχει προκαλέσει η απόφαση να δοθεί διήμερη άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε επίσημα την ανησυχία της και την καταδίκη της για την άδεια του τρομοκράτη της «17Ν». Μάλιστα, το θέμα σχολιάστηκε στο briefing της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νοέρτ, η οποία τόνισε την ανησυχία της Ουάσινγκτον, υπενθυμίζοντας παράλληλα την περίπτωση του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος δραπέτευσε όταν πήρε άδεια από τις φυλακές.

«Μας θορύβησε πάρα πολύ η άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις φυλακές. Καταδικάζουμε την άδεια του Κουφοντίνα, ο οποίος έχει καταδικαστεί για φόνους πολλών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων Αμερικανοί πολίτες. Η πρεσβεία μας στην Ελλάδα έχει διαμαρτυρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση για το περιστατικό. Στο παρελθόν άτομα της 17Ν που πήραν άδεια από τις φυλακές, εξαφανίστηκαν, συνεπώς η άδεια του Κουφοντίνα μας ανησυχεί» ήταν η φράση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Πάιατ: Η άδεια προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους

Την έντονη αντίθεση των ΗΠΑ στην απόφαση για τη χορήγηση διήμερης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, με σχόλιο του στο Twitter.

«Προσθέτω τη φωνή μου με όσους είναι απέναντι στην απόφαση του συμβουλίου της φυλακής να αφήσουν ελεύθερο ένα καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της οργάνωσης της 17Ν. Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, αλλά η σημερινή άδεια προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους» έγραψε ο αμερικανός διπλωμάτης ενώ δημοσίευσε και μια φωτογραφία με τα ονόματα των θυμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Στα ελληνικά η καταδίκη της Βρετανίδας πρέσβη

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της Βρετανίδας πρέσβη στην Ελλάδα, η οποία έγραψε στα ελληνικά.

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητεύμενοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων» ήταν το μήνυμα με το οποίο αντέδρασε η Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα, Κέιτ Σμίθ, στην απόφαση να δοθεί άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η πρέσβης επέλεξε να γράψει το tweet στα ελληνικά και το συνόδευσε με την φωτογραφία τιμητικής πλακέτας στη μνήμη του Στίβεν Σόντερς, στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας που δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη».