Αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη και πολύνεκρη καταστροφή είναι η Αττική.

Η θεομηνία, που έπληξε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης τη Δυτική Αττική και κυρίως της περιοχές της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και της Μαγουλας, θυμίζει βιβλικές εικόνες, έχοντας αφήσει 15 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ πολύ περισσότεροι είναι αυτοί που έχασαν τα σπίτια τους και την περιουσία τους.

Τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το βουνό έχουν κόψει δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ τα νερά έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους.

Δέκα από τα θύματα της τραγωδίας είναι άνδρες και πέντε γυναίκες.

Οι τραυματίες είναι 17, έντεκα άνδρες και έξι γυναίκες. Μία τραυματίας είναι διασωληνωμένη στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου παραμένουν οι εννιά εκ των τραυματιών. Πρόκειται για μια 82χρονη γυναίκα, η κατάσταση της οποίας κρίνεται σοβαρή. Στους υπόλοιπους δόθηκε εξιτήριο.

Θυμηθείτε εδώ το live blog του Parapolitika.gr

Δείτε βίντεο από το σημείο:

Διαβάστε ακόμα: Άνοιξαν οι τάφοι από τη θεομηνία στην Μάνδρα Αττικής (pics)

Βρήκαν δύο νεκρούς μέσα στη θάλασσα

Οι σοροί δύο ανδρών εντοπίστηκαν το μεσημέρι στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Εκτιμάται ότι πρόκειται για δύο άτομα που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, μετά τη σφοδρή πρωϊνή νεροποντή στη Νέα Πέραμο.

Οι σοροί εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για έναν 81χρονο άνδρα που βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή Ασπροπύργου πλησίον της προβλήτας «Ελληνικά Πετρέλαια» και σε απόσταση περίπου εκατόν πενήντα μέτρων από την ακτή.

Περισυλλέγη από στελέχη του λιμενικού και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας, που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής και τοξικολογικών εξετάσεων.

Επιπρόσθετα, η Λιμενική Αρχή Ελευσίνας εντόπισε τη σορό ενός 55χρονου στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν παραλίας Ελευσίνας, στη θέση «Αμερικανική προβλήτα» και σε απόσταση περίπου δύο μέτρων από την ακτή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάνδρα: Νταλίκες και αυτοκίνητα αναποδογύρισαν από τα ορμητικά νερά (pics)

Ο άνδρας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, περισυλλέχθηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας, που διενεργεί την προανάκριση, πρόκειται να παραγγελθεί η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής και τοξικολογικών εξετάσεων, ενώ ενημερώθηκαν σχετικά το αρμόδιο Τμήμα Αναζητήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και οι όμορες αστυνομικές αρχές, προς εντοπισμό οικείων του θανόντος και ακολούθως προς αναγνώρισή του.

Στο μεταξύ, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, η λιμενική αρχή Ελευσίνας, πραγματοποίησε αυτοψία στον λιμένα Νέας Περάμου, όπου διαπιστώθηκε εισροή υδάτων σε τρία σκάφη τα οποία είναι ημιβυθισμένα, ενώ η είσοδος εντός του εν λόγω λιμένα πραγματοποιείται με δυσκολία λόγω της αυξημένης στάθμης νερού στους δρόμους πέριξ αυτού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγικές εικόνες στο Θριάσιο - Συγγενείς αναγνωρίζουν τους νεκρούς (pics)

Η αστυνομία φοβάται πλιάτσικο σε σπίτια

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας στους φόβους για πλιάτσικο στη Δυτική Αττική. Η διαταγή της ΓΑΔΑ αναφέρεται σε επικέιμενη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα λεηλάτησης δημόσιας περιουσίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H πρώτη νύχτα μετά την καταστροφή - Απόκοσμες φωτογραφίες

Υπεράνθρωπες προσπάθειες από την πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και απεγκλωβισμούς 86 ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, από σπίτια και αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις από όλη την Αττική, καθώς και από όμορους νομούς. Συνολικά, επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές 190 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 55 οχήματα, ενώ έχουν σχηματιστεί 70 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις έρευνες σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα που έχουν παρασυρθεί, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν άτομα που έχουν εγκλωβιστεί. 

Συγκλονίζει η μαρτυρία ενός τραυματία:

Συνεχίζεται αμείωτη η κακοκαιρία

Με νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επιδεινωθούν. Η ΕΜΥ προβλέπει ότι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους. 

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:  

1. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (15-11-2017) το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δ. Στερεά, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Κ. Μακεδονία. Τη νύχτα θα επηρεαστούν επίσης οι Σποράδες και η Εύβοια και πιθανόν κατά διαστήματα και οι υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.  
2. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (16-11-2017) κατά διαστήματα το Ιόνιο, όλα τα ηπειρωτικά, η Εύβοια, οι Σποράδες και πιθανόν τη νύχτα οι Δυτικές Κυκλάδες και η Δυτική Κρήτη.  
3. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (17-11-2017) πθανόν η Ήπειρος μέχρι το πρωί. Το Ιόνιο (κυρίως νοτιότερα της Κέρκυρας), οι Σποράδες, η Εύβοια, οι Κυκλάδες, η Δυτική Κρήτη και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά (εκτός της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας).  
4. ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (18-11-2017) αρχικά όλη η χώρα εκτός από την Ήπειρο και την Κέρκυρα. Μέχρι τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Ιόνιο, την Κρήτη και τα ηπειρωτικά (εκτός από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη)  
5. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (19-11-2017) πιθανόν μέχρι το μεσημέρι η Αν. Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Αν. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.    

Κλείνουν σχολεία για λόγους ασφαλείας

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων λόγω των επικείμενων έκτακτων καιρικών φαινομένων, θέτοντας σε ετοιμότητα όλο τον μηχανισμό του. Στο πλαίσιο αυτών, προληπτικά, για την ασφάλεια των μαθητών, δεν θα λειτουργήσουν αύριο είκοσι σχολεία, που βρίσκονται κοντά σε ρέματα στις περιοχές Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Γκύζη και 'Ανω Κυψέλη.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν τα εξής δημοτικά σχολεία της Αθήνας: 105ο, 102ο, 134ο, 29ο, 172ο, 14ο, 36ο, 56ο, 66ο, 60ο, 162ο και 58ο. Επίσης, δε θα λειτουργήσουν, το μουσικό γυμνάσιο Αθηνών, το 3ο και το 9ο ΕΠΑΛ, το 66ο γυμνάσιο Αθηνών, το 38ο γυμνάσιο και 38ο ΓΕΛ, το 23ο και 24ο γυμνάσιο, το 23ο ΓΕΛ, το 39ο γυμνάσιο, το 39ο ΓΕΛ, καθώς και το 72ο γυμνάσιο.



Οι πολίτες, για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται όλο το 24ωρο στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του δήμου Αθηναίων 1595, ενώ όχημα της δημοτικής αστυνομίας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά σε ασφαλείς χώρους, ατόμων που το έχουν ανάγκη. Επίσης, όλες οι δημοτικές κοινότητες έχουν θέσει σε επιφυλακή οχήματα, υλικά και ομάδες εργαζομένων, ενώ σε ειδική ετοιμότητα βρίσκονται τα συνεργεία του δήμου στους λόφους Λυκαβηττού, Στρέφη και στην περιοχή του Αττικού 'Αλσους (Τουρκοβούνια), προκειμένου να μείνουν ανοιχτά τα φρεάτια στην περίπτωση μεταφοράς μεγάλου όγκου χώματος.

Εθνικό πένθος κήρυξε ο Τσίπρας

Εθνικό πένθος για τα θύματα της θεομηνίας στη Δυτική Αττική κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων.

Με δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.

Δήμαρχος Μεγαρέων στα parapolitika.gr: Καταστροφή χωρίς προηγούμενο

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Μεγάλο Πεύκο περιέγραψε μιλώντας στα parapolitika.gr ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

«Αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο. Έχουμε εγκλωβισμένους σε σπίτια και αυτοκίνητα. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Θα γκρεμίσουμε μια μάντρα στο νεράκι για να κατευθύνεται ο όγκος των υδάτων στη θάλασσα και να μην έχουμε χειρότερα. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση αλλά ακόμη η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» δήλωσε.
Όπως είπε, και το 1999 είχε πλημμυρίσει η περιοχή, αλλά η σημερινή καταστροφή είναι τεράστια.