Οι επιχειρήσεις των ειρηνευτικών αποστολών σε όλο τον κόσμο αλλά και η αποδοχή από τα συμμετέχοντα κράτη των λεγόμενων «Αρχών του Βανκούβερ» υπήρξαν τα βασικά θέματα της συνόδου των υπουργών Αμύνης των κρατών – μελών του ΟΗΕ, που ολοκληρώθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά, και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο.

Όπως έγινε γνωστό στη σύνοδο τονίστηκε η ανάγκη για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας, εκπαιδεύσεως και συνθέσεως των «κυανόκρανων», ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα νέα δεδομένα που συνθέτουν τις εστίες κρίσεων.

Επίσης έγιναν αποδεκτές από τους συμμετέχοντες της συνόδου ΥΠΑΜ οι λεγόμενες «Αρχές του Βανκούβερ», που πρότεινε η καναδική κυβέρνηση και αποβλέπουν στην αποτροπή στρατολογήσεως και χρήσεως παιδιών ως στρατιωτικών από τους εμπολέμους.

Κατά την παραμονή του στο Βανκούβερ, ο ΥΕΘΑ παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό σε συγκέντρωση ομογενών του Βανκούβερ και της ευρύτερης περιοχής της Βρετανικής Κολομβίας που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της εκεί επισκέψεώς του.

Πάντως καλό είναι να αποφεύγονται «επικοινωνιακού» χαρακτήρος δελτία τύπου, όπως το χθεσινοβραδινό του ΥΠΕΘΑ, όπου ενημερώνονται οι στρατιωτικοί συντάκτες και κατ’επέκταση ο ελληνικός λαός ότι ο ΥΕΘΑ «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, με αντικείμενο τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των φονικών πλημμυρών».

Δεν ξέρουμε πόσο «συνεχής» ήταν η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών καθόσον υπάρχει και μία διαφορά 10 ωρών μεταξύ τους, αλλά πιστεύουμε απολύτως ότι οι Ελληνικές ΕΔ είναι ικανές και εκπαιδευμένες να αντιμετωπίσουν πολύ χειρότερες καταστάσεις από το να βοηθήσουν την πολιτική προστασία να κάνει τη δουλειά της.

Πολύ περισσότερο που είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και το ΥΠΕΘΑ εκπροσωπήθηκε σε αυτήν από τον ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσα, ενώ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ.Αποστολάκης (όπως και οι άλλοι αρχηγοί που ήταν εδώ) ήσαν στο ΕΘΚΕΠΙΧ και συντόνιζαν από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η σοβαρότητα του ζητήματος.

Και δεν λέμε να μην ενημερώνεται ο υπουργός ή να μην δίνει οδηγίες. Αλλά δεν χρειάζεται για το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ να εκδίδεται δελτίο τύπου, όταν άλλες φορές για σοβαρότερα πράγματα τα μαθαίνουμε…εκ των υστέρων.