Απόφαση - καταπέλτη για την υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο, που καταδίκασε ομόφωνα την Ελλάδα, για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Δικαίωμα στη ζωή/ έρευνα). Λίγες ώρες μετά, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας ανέσυρε για τρίτη φορά τη δικογραφία για τις συνθήκες θανάτου του 33χρονου υπαλλήλου της Vodafone Κωνσταντίνου Τσαλικίδη που βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στον Κολωνό το 2005. Έτσι η δικογραφία διαβιβάστηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών στον κ. Ηλία Ζαγοραίο. 

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που αποκαλύπτουν τα parapolitika.gr, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στους προσφεύγοντες συνολικά 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
 
Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές ήταν βιαστικές και προς την κατεύθυνση να κλείσει η υπόθεση, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα.
 
Στα συμπεράσματα της απόφασης τονίζεται ότι οι έρευνες που έγιναν από το 2005 έως το 2006 ήταν ελλιπείς ενώ δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε να διεξαχθούν έρευνες στο χώρο που βρέθηκε ο εκλιπών.
 
Οι επτά δικαστές του ΕΔΑΔ που εξέτασαν την υπόθεση, μιλούν για «ασυνέπειες» που εντοπίσθηκαν στις εκθέσεις τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης που έγιναν ύστερα από αίτημα των προσφυγόντων. Σε αυτές προστίθενται και άλλες ασυνέπειες όπως η έλλειψη αυτοκτονικού κινήτρου που επιβεβαιώνεται από την ψυχιατρική έκθεση.
 
Επιπλέον η απόφαση είναι κόλαφος για τους δικαστικούς λειτουργούς που ερεύνησαν την υπόθεση, τους οποίους οι δικαστές του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου κατηγορούν για ελλιπείς ενέργειες.
 
Η πρόεδρος του δικαστηρίου στο Στρασβούργο που εξέδωσε την απόφαση στις 16 Νοεμβρίου 2017 είναι η κυρία Kristina Pardalos.

Με τον τρόπο αυτό 12 χρόνια μετά τον θάνατο του υπαλλήλου της Vodafone εν μέσω του σκανδάλου των υποκλοπών,  έρχεται και πάλι στο επίκεντρο το κρίσιμο ερώτημα για το εάν πρόκειται πράγματι για αυτοκτονία όπως υποστήριξαν τα σχετικά εισαγγελικά πορίσματα ή για δολοφονία όπως καταγγέλλει η οικογένεια.