Συστηματικοί έλεγχοι σε επιβάτες από την Ελλάδα γίνονται από τις 12 Νοεμβρίου σε γερμανικά αεροδρόμια. Οι Γερμανοί από τις 12 Νοεμβρίου υποχρεώνουν τα αεροπλάνα από την Ελλάδα να προσγειώνονται σε ειδικές εξόδους και στη συνέχεια ελέγχουν όλους τους επιβάτες. Από την πλευρά του, το Βερολίνο επικαλείται την αυξημένη προσέλευση επιβατών χωρίς θεώρηση Σένγκεν.

Η Κομισιόν τοποθετήθηκε για το ζήτημα αναφέροντας ότι το Βερολίνο κάνει χρήση του κώδικα του Σένγκεν, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε χώρες που συμμετέχουν να πραγματοποιούν ελέγχους για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανία είχε ενημερώσει ότι θα κάνει χρήση αυτού δικαιώματος για ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα, ενώ έδωσε εγγυήσεις ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι στοχευμένοι και περιορισμένοι στον χρόνο.

Το θέμα θα συζητήσουν σήμερα εμπειρογνώμονες από Ελλάδα, Γερμανία και Κομισιόν, σε μια προσπάθει να βρεθεί λυση στην «de facto» αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, οι γερμανικές Αρχές στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου εντόπισαν 1.000 παράνομες αφίξεις από Ελλάδα. Ανώτατες πηγές από τη γερμανική πρωτεύουσα εξηγούσαν ότι ο μοναδικός λόγος της «καραντίνας» είναι ο φόβος εισόδου στη χώρα παράνομων μεταναστών και πιθανών τρομοκρατών, λόγω του χάους που επικρατεί στα νησιά.

Στην Κομισιόν φέρνει τους συνοριακούς ελέγχους Ελλήνων στη Γερμανία ο Μίλτος Κύρκος


«Ο χώρος Σένγκεν είναι από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια, τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν έχουν λάβει μέτρα και ανταλλάσσουν πληροφορίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας. Όπως έχει αποδειχθεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλα τα κράτη-μέλη, κανένας από τους αυτουργούς δεν είχε εισέλθει κατευθείαν από την Ελλάδα, ώστε να δικαιολογείται η επαναφορά, ενώ τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν», αναφέρει ο ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κϋρκος σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, για το θέμα που έχει προκύψει με τους συνοριακούς ελέγχους Ελλήνων που γίνονται στα γερμανικά σύνορα.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού ρωτά την Επιτροπή αν θεωρεί τεκμηριωμένο το αίτημα της Γερμανίας και αν αυτό έχει κατατεθεί σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κανονισμού 399/2016 με τους λόγους της προτεινόμενης επαναφοράς, περιλαμβανομένων όλων των σχετικών στοιχείων με λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια.