Μετά από πολύ καιρό επανήλθαν σήμερα στις προκλήσεις τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο πραγματοποιώντας 36 παραβιάσεις και τέσσερις παραβάσεις, με «τυπικό» τρόπο, δηλ. χρησιμοποιώντας όχι μαχητικά αλλά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, που συνήθως περνούν «σουβλάκι» - κατά την αεροπορική ορολογία – τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ).

Πιο συγκεκριμένα και συγχρόνως με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ τέσσερα μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235 πραγματοποίησαν 36 παραβιάσεις του ΕΕΧ και τέσσερις παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

--

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα πραγματοποιείται στο νότιο Αιγαίο και στο Κρητικό πέλαγος η μεγάλη διακλαδική, διεθνής, άσκηση «Νηρηίς 2017» στην οποία συμμετέχουν μονάδες του Ελληνικού Στόλου, των Ναυτικών Δυνάμεων του Ισραήλ, καθώς και πολεμικά σκάφη από δύο ναυτικές Μοίρες του ΝΑΤΟ, που επιχειρούν στη Μεσόγειο.