Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εβδομαδιαίας διάρκεια (20-24 Νοεμβρίου) εκπαίδευση σεμιναριακού χαρακτήρα επί θεμάτων ερεύνης – διασώσεως (Search-And-Rescue/SAR), την οποία παρακολούθησαν πέντε Κύπριοι και τέσσερις Ισραηλινοί αξιωματούχοι, στο πλαίσιο της υφιστάμενης Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ.

Οι εκπαιδευόμενοι στη διάρκεια του σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), γνώρισαν όλες τις διαδικασίες SAR, όπως αυτές παρέχονται από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερεύνης – Διασώσεως (ΕΚΣΕΔ) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, συμφώνως με τις διεθνείς συμβάσεις και κανονισμούς. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Αποστολών λήψεως και διανομής δορυφορικών σημάτων κινδύνου (GRMCC), στο Κέντρο Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (VTS Πειραιά) και σε Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ 090) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Μετά το πέρας της εκπαιδεύσεώς τους έγινε απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής στους αξιωματούχους από την Κύπρο και το Ισραήλ που το παρκολούθησαν.

Με την ολοκλήρωση της εκπαιδεύσεως οι εκπαιδευόμενοι έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλληλεγγύης. Η σχέση αυτή μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα της ειρήνης σε αυτή την πολύ δύσκολη περιοχή.

Και επειδή οι άνθρωποι είναι που κάνουν και το καλό και το κακό, οι σχέσεις από όποιο επίπεδο κι αν χτίζονται ακόμα και σε υπηρεσιακό, όπως σήμερα, έχουν τη δική τους αξία σημασία και το δικό τους ειδικό βάρος. Θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία των φίλων μας από την Κύπρο και το Ισραήλ. Εύχομαι καλή παραμονή στην Ελλάδα για όσους πρ