Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας διοργανώνει το 1ο διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια µε τίτλο «Athens Security Symposium», στις 1 και 2 Δεκεµβρίου 2017, στη Λέσχη Αξιωµατικών των Ενόπλων Δυνάµεων, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση Δηµόσιας Διπλωµατίας του ΝΑΤΟ.

Πολιτικοί, διπλωµάτες, εκπρόσωποι διεθνών και περιφερειακών οργανισµών και Υπηρεσιών της Ε.Ε., η ηγεσία των Σωµάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάµεων, διανοητές, προσωπικότητες του ακαδηµαϊκού και του ερευνητικού χώρου, αλλά και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τοµέα θα συµµετάσχουν ως οµιλητές, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις απειλές για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Επίσηµος προσκεκληµένος οµιλητής του Συµποσίου είναι ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κύριος Δηµήτριος Αβραµόπουλος.

Το συµπόσιο εστιάζει στην παρατεταµένη αστάθεια και ανασφάλεια στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και στις επιπτώσεις της για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Είναι το πρώτο διεθνές συµπόσιο αφιερωµένο αποκλειστικά στην ασφάλεια και φιλοδοξεί να καταστεί σηµείο αναφοράς για την ασφάλεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θέτοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο µιας συγκροτηµένης και τεκµηριωµένης δηµόσιας συζήτησης για τους σηµερινούς κινδύνους και τις προκλήσεις του µέλλοντος.

Οι βασικές θεµατικές ενότητες είναι οι ακόλουθες:

• Τοπικές και διεθνείς προσεγγίσεις των απειλών ασφάλειας από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

• Διεθνείς, περιφερειακές και πολυµερείς/ διµερείς συνεργασίες και πρωτοβουλίες για την αντιµετώπιση των απειλών.

• Εθνική διαχείριση των απειλών: πώς η Ελλάδα αντιµετωπίζει τις απειλές από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. (Στρογγυλό τραπέζι µε τη συµµετοχή των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάµεων και των Σωµάτων Ασφαλείας)

• Πώς αντιµετωπίζει η Ευρώπη τις τωρινές και τις δυνητικές απειλές ασφάλειας;

• Μεταρρυθµίζοντας το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Ασφάλειας.

• Η µεταρρύθµιση του τοµέα ασφάλειας στην Ελλάδα (στρογγυλό τραπέζι µε τη συµµετοχή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη και πρώην υπουργών Δηµόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη).

Το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) είναι επιστηµονικός, ερευνητικός και συµβουλευτικός φορέας, καθώς και «δεξαµενή σκέψης» του υπουργείου Εσωτερικών, µε σκοπό τη διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρµοσµένης έρευνας σε θέµατα πολιτικής ασφάλειας και αντεγκληµατικής πολιτικής, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και την παροχή συναφούς περιεχοµένου υπηρεσιών γνωµοδοτικού χαρακτήρα. Εκπονεί µελέτες, ιδίως σε στρατηγικό επίπεδο, παρακολουθεί τις εξελίξεις και υποστηρίζει ένα πλήρες φάσµα εξειδικευµένων υπηρεσιών για τη διαχείριση συνήθων και έκτακτων αναγκών ασφάλειας.

Το ΚΕΜΕΑ αναπτύσσει εθνικές και διεθνείς συνεργασίες µε πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, ερευνητικά κέντρα και επιστηµονικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα.