Για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες επιτροπή του υπουργείου Υγείας της Σαουδικής Αραβίας έρχεται στην Αθήνα για να αναζητήσει γιατρούς, προσφέροντας μισθό έως 11.000 ευρώ τον μήνα και επιπλέον δωρεάν στέγη, μετακινήσεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το πρώτο «κάστινγκ» Ελλήνων γιατρών από τους Σαουδάραβες είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 250 γιατροί όλων των ειδικοτήτων.  Τελικά προσελήφθησαν οι 60, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθερίας του Τύπου».

Προτού φύγουν για το βασίλειο υπέγραψαν συμβόλαια με τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους καθώς και της διαμονής τους, καθώς τα νοσοκομεία εκεί έχουν δικά τους συγκροτήματα κατοικιών σε κοντινές αποστάσεις, τα οποία διαθέτουν στο προσωπικό.

Το νέο «ραντεβού» με Ελληνες επιστήμονες έχει δοθεί για τις 16 Δεκεμβρίου στην Αθήνα για τις απαραίτητες συνεντεύξεις, ενώ, αν δεν φτάσει ο χρόνος, η διαδικασία θα συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Η εταιρεία Eurosynapses που διοργανώνει τη συνάντηση έχει ήδη τοιχοκολλήσει την αγγελία σε μεγάλα νοσοκομεία.

Η Σαουδική Αραβία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για γιατρούς κάθε ειδικότητας, εκτός από γενικούς γιατρούς, οδοντιάτρους και ψυχιάτρους, ενώ μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει, κατά πληροφορίες, για παθολόγους, χειρουργούς και καρδιολόγους.

Το μεγαλύτερο δέλεαρ είναι η υψηλή αμοιβή για το μονοετές συμβόλαιο, ωστόσο παρέχονται επίσης bonus, 40 ημέρες άδεια τον χρόνο, δωρεάν διαμονή για όλη την οικογένεια ή παροχή στεγαστικού επιδόματος, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλη την οικογένεια, δωρεάν μετακίνηση προς και από το νοσοκομείο, καθώς και δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για όλη την οικογένεια.

Ως όριο ηλικίας έχουν τεθεί τα 57 έτη, λόγω της τοπικής νομοθεσίας.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 1/12/2017 - Της Αθανασίας Αγγελοπούλου