Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.

Στον Λούρο τουλάχιστον 20 σπίτια και 5 καταστήματα πλημμύρισαν τη νύχτα, καθώς υπερχείλησε το ποτάμι και τα νερά μπήκαν στον οικισμό, μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους. Η πυροσβεστική με 9 οχήματα και 21 άνδρες κλήθηκε να απεγκλωβίσει ακόμη και ανθρώπους μέσα από σπίτια τους, στα οποία το νερό έφτασε το ένα μέτρο.

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 πολίτες, ενώ εως αυτήν την ώρα εργάζονται για την απάντληση υδάτων από σπίτια. Πολλά από τα χωριά της περιοχής, έχουν προβλήματα στην πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων, ενώ στο χωριό Άνω Ράχη, κατέρρευσε τμήμα βουνού με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να δημιουργήσουν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε και ένα αυτοκίνητο.



Ακόμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου δέχθηκε περισσότερες από 350 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχές βοήθειας, ενώ 10 άτομα που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Πάντως, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει καταρρεύσει το οδόστρωμα, προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων, καθώς υπερχείλησε ο Σαραντάπορος και παρέσυρε το δρόμο. Επίσης, υπερχείλησε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κόνιτσας. Η ύδρευση της κωμόπολης είναι ανεπαρκής γιατί γίνεται από αντλιοστάσιο. Προβλήματα, καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο, υπάρχουν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, ενώ συνεργεία του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

 

     Διαβάστε ακόμα:  Βροχές και καταιγίδες σήμερα σε όλη τη χώρα


Στην περιοχή του Μεσολογγίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 40 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ πέντε άτομα που κινδύνευαν, μεταφέρθηκαν και αυτά σε ασφαλές σημείο.



Επίσης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, έχει σημειωθεί κατολίσθηση στην περιοχή Κλεισούρα της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων και ήδη μηχανήματα της περιφέρειας εργάζονται, προκειμένου να απομακρυνθούν όγκοι χώματος και να ανοίξει ο δρόμος.



Ακόμη, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές του Αιτωλικού και των Ονιάδων, ενώ όπως πρόσθεσε, από νωρίς το πρωί επιχειρούν συνεχώς οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τα ξημερώματα χτυπούν τον νομό Αιτωλοακαρνανίας δημιουργώντας πολλά προβλήματα.

Αυτή την ώρα μηχανήματα του δήμου Μεσολογγίου και της Περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας προσπαθούν να ανοίξουν την εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων που έχει κλείσει από χώματα που κατέβηκαν από το βουνό.

Προβλήματα σοβαρά από την έντονη βροχόπτωση στο Νεοχώρι, στο Αιτωλικό , στο Ζευγαράκι σύμφωνα με το "onairnews.gr " έχουν κινητοποιήσει τους ανθρώπους της Περιφέρειας με επικεφαλής τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Τέγα όπως επίσης και τον δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Νίκο Καραπάνο με δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι είναι από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που έχουν προβλήματα.

Ειδικότερα, η σφοδρή βροχόπτωση που πλήττει την Αιτωλοακαρνανία από τα ξημερώματα, προκαλεί ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα σε διάφορες περιοχές τόσο στον Δήμο Μεσολογγίου, όσο και στον Δήμο Αγρινίου.
Συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στην Μακρυνεία, όπου ειδικά στο Ζευγαράκι έχει κλείσει ο δρόμος και γίνεται λόγος για μεγάλες ποσότητες από φερτά υλικά, όπως και στις Παπαδάτες από υπερχειλίσεις ρεμάτων κλπ.
Το σοβαρότερο πρόβλημα υπάρχει στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, όπου από το Κεφαλόβρυσο και μετά έχουν κατέβει μεγάλες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.
Στην διασταύρωση Συκιάς η Τροχαία έχει σταματήσει την κυκλοφορία.

Πληροφορίες αναφέρουν υπερχείλιση ρεμάτων και στη Νεάπολη, στην παλιά εθνική οδό.
Πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα με πλημμύρες και στην Παραβόλα, ενώ στον Δήμο Μεσολογγίου προβλήματα υπάρχουν στις Οινιάδες και το Αιτωλικό, που έχουν εξομαλυνθεί κάπως.
Στην Παραβόλα συγκεκριμένα, έχουν υπερχειλίσει ρέματα, στην περιοχή Τραγάνα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχουν εγκλωβισμένα οχήματα. Πολλές ειναι οι κλήσεις που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική.

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και συσσώρευσης υδάτινου όγκου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας των εξής οδικών σημείων του δικτύου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας και Αιτωλίας:
59,600 χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, Τοπική Κοινότητα Παναιτωλίου,
Από 5ο έως 9ο χιλιόμετρο Επαρχιακής Οδού Αγρινίου – Θέρμου Τοπική Κοινότητα Καινούργιο.
Επίσης, από το 8ο έως το 13ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Αγρινίου – Αγίου Βλασίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω κατολίσθησης.
Επαρχιακή Οδός Μακρυνείας - Ναυπάκτου, διασταύρωση Κεράσοβου,
Επαρχιακή Οδού Αστακού – Μεσολογγίου (γέφυρα Μάστρου).
Επίσης, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος της Τοπικής Κοινότητας Φραγκουλέικα έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω κατολίσθησης.
Παράλληλα, υφίσταται μεγάλος υδάτινος όγκος και εφιστάται η προσοχή των οδηγών στις περιοχές Αιτωλικό, Νεοχώρι, Κατοχή, Λυσιμαχεία και Χρυσοβέργι.
Σε όλα τα σημεία ενεργούν αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.