Δεν άντεξε στον τεράστιο όγκο των υδάτων και κατέρρευσε ένα μοναδικό γεφύρι της Καστοριάς, η παλιά τρίτοξη γέφυρα της Ποριάς στον ποταμό Αλιάκμονα.

Η γέφυρα αυτή ήταν μέχρι χθες η μακρύτερη τοξωτή και η μοναδική με τρία τόξα στον Νομό Καστοριάς. Επίσης ήταν η μοναδική με τόξα φτιαγμένα από μπετόν (πράγμα πολύ σπάνιο σε ολόκληρη τη χώρα) και πτερυγότοιχους από λίθους. Αποτελούσε ένα ζωντανό δείγμα της μετάβασης από τα παραδοσιακά πετρογέφυρα στις μπετονένιες γέφυρες.

Ήταν προπολεμική γέφυρα, σύμφωνα με το fouit.gr, κτισμένη τη δεκαετία του 1930 και λειτουργούσε συνοδευτικά με την παλιά μεταλλική γέφυρα των Μανιάκων. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 και την κατασκευή της νεοτερης γέφυρας σε μικρή απόσταση, ήταν το βασικό πέρασμα για όλα τα χωριά από την Ποριά μέχρι την Ομορφοκκλησιά και την Αυγή.
Είχε μήκος 56 μ., πλάτος 5μ., ύψος 8μ. και τα τόξα της είχαν άνοιγμα 12 και 13μ.

Βρισκόταν πάνω σε μια στροφή του ποταμού και το δυτικό πρανές του ήταν εμφανές «φαγωμένο» από την ορμή του νερού εδώ και χρόνια.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου αποφάσισε το συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε σήμερα στο Μεσολόγγι, παρουσία τού περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Επίσης, αποφασίσθηκε να οριστούν επιτροπές από τους δήμους και την περιφερειακή ενότητα για αυτοψίες σε πληγείσες κατοικίες, υποδομές και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στην περιοχή του Αγρινίου έχει πλημμυρίσει μεγάλος αριθμός υπογείων σπιτιών, καταστημάτων και επιχειρήσεων, ενώ μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες καταγράφονται στις κοινότητες Ζευγαράκι, Καινούργιο, Κυρά Βγένα και Παραβόλα.
Επίσης, οι κάτοικοι προσπαθούσαν συνεχώς να απομακρύνουν λάσπες, νερά και φερτά υλικά, ενώ μηχανήματα του δήμου, της περιφέρειας και ιδιωτών προχωρούσαν σε διανοίξεις δρόμων.
 
Παράλληλα συνεργεία εργάζονταν, προκειμένου να αποκαταστήσουν όπου υπήρχαν προβλήματα με την υδροδότηση.

Στο μεταξύ, εκτεταμένες είναι, σύμφωνα με τον απολογισμό του δήμου Μεσολογγίου, οι καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις περιοχές του Αιτωλικού, του Χρυσοβεργίου, των Φραγκουλέικων και των Οινιαδών, κυρίως την περιοχή του Νεοχωρίου.

Ειδικότερα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε οδικό δίκτυο, υποδομές, κατοικίες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται, λόγω της συνεχιζόμενης έντονης βροχόπτωσης, στο Ευηνοχώρι και σε ορεινές κοινότητες, όπως τα Ελληνικά, Μούσουρα, Ρέτσινα, Κουδούνι, 'Αγιος Γεώργιος και Κουτσοχέρι.

Τα μηχανήματα του δήμου καταβάλλουν προσπάθειες διάνοιξης κοινοτικών δρόμων των τοπικών κοινοτήτων Χρυσοβεργίου, Χαλίκι, Μαγούλες και Σταμνάς, προκειμένου ν' αποκατασταθεί η πρόσβαση των κατοίκων προς τα σπίτια τους ή τους αγροτικούς και αποθηκευτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης αποκαθιστούν το δίκτυο υδροδότησης στους οικισμούς Μαγούλες και Χαλίκι, ενώ τα προβλήματα στην ύδρευση συνεχίζονται στην κοινότητα των Φραγκουλέικων, καθώς οι κατολισθήσεις στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του φαραγγιού της Κλεισούρας, και η υποχώρηση του οδοστρώματος, δεν επιτρέπουν την διέλευση των μηχανημάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστή θα παραμείνει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου η νέα εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από τη διασταύρωση Αγγελοκάστρου, έως το κόμβο Συκιάς, λόγω της καθίζησης που υπέστη το οδόστρωμα από την έντονη βροχόπτωση.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα, Κυριακή

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: νότιοι 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 14 έως 21 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από το απόγευμα δυτικοί με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

 

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Θράκη μέχρι το μεσημέρι, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και από τη νύχτα στα υπόλοιπα ορεινά και τοπικά στα δυτικά ημιορεινά.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της Στερεάς.

Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 και μέχρι τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με παροδικές βροχές κυρίως στα βόρεια τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: νότιοι 5 με 7 και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στα νότια τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 12 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Άνεμοι: νότιοι 6 με 7 και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 15 έως 21 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά έως 23 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: νότιοι 6 με 8 και πιθανόν νωρίς το πρωί στα βόρεια έως 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 15 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός για τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου

Καιρός: στα δυτικά καθώς και στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο νεφώσεις

Παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών τοπικού

Χαρακτήρα. Λίγα χιόνια κυρίως στα βορειοδυτικά ορεινά.

Ανεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ

Στα βόρεια σε βόρειους βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασια: σε μικρή πτώση. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές και

Βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.