Στο υπουργείο Εργασίας, στη Βουλή, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου έκαναν επεισοδιακό  «ντου» οι διαδηλωτές που σήμερα βρέθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την τροπολογία της υπουργού Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σχετικά με τις απεργίες.

Ομάδα οργισμένων διαδηλωτών έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και μετά από ένταση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ ξέσπασαν στις αστυνομικές κλούβες επιχειρώντας να τις τουμπάρουν.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα, αλλά και με αντεπιθέσεις με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια.

Λίγο πριν, οι διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από τη Βουλή, απέκλεισαν την είσοδο από Β. Σοφίας και έγραψαν συνθήματα με κόκκινη μπογιά στο δρόμο, ενώ είχαν προηγηθεί σοβαρά επεισόδια με συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, έξω από το υπουργείο Εργασίας, όταν οι διαδηλωτές έσπασαν την είσοδο του υπουργείου επιχειρώντας να μπουν μέσα στο κτήριο.

Η πορεία διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2.30, με την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας να έχει αποκατασταθεί.

Ξύλο στο υπουργείο Εργασίας

Ειδικότερα, ένταση και σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, όταν ομάδα διαδηλωτών έφτασε μέχρι την είσοδο του κτηρίου. Οι διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτήριο του υπουργείου, βρήκαν μπροστά τους άνδρες των ΜΑΤ, με τους οποίους ήρθαν στα χέρια. Οι άγριες διαθέσεις όμως δεν εκτονώθηκαν και η οργή των διαδηλωτών προκλήθηκε ακόμη περισσότερο από την παρουσία  της διμοιρίας των ΜΑΤ.

Οι διαδηλωτές «πολιόρκησαν» το κτήριο του υπουργείου και μετά από σύγκρουση με τους άνδρες των ΜΑΤ δίνοντας μάχη σώμα με σώμα έτρεψαν σε φυγή από την πίσω πόρτα τις αστυνομικές δυνάμεις.   Σημειώνεται ότι έχουν σπάσει τα ρολά της εισόδου και έχουν περικυκλώσει το υπουργείου. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν τραυματιστεί δύο αστυνομικοί.

Στη Βουλή

Οι διαδηλωτές μετά την «πολιορκία» στο υπουργείο Εργασίας, κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή και απέκλεισαν την είσοδο από τη Β. Σοφίας  γράφοντας συνθήματα  με κόκκινη μπογιά στο δρόμο. 

«Κάτω τα ξερά σας από την απεργία», έγραψαν με κόκκινη μπογιά στο πεζοδρόμιο μπροστά από την Βουλή.

Πορεία προς την Βουλή πραγματοποίησαν και τα μέλη της ΑΔΕΔΥ, που νωρίτερα έκαναν  συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή.

Να σημειωθεί ότι με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην τροπολογία που ετοιμάζεται να καταθέσει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και αφορά στην κήρυξη των απεργιών από τα επαγγελματικά σωματεία.

 

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων τα επαγγελματικά συνδικάτα και η ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει για σήμερα πανελλαδική στάση εργασίας, αλλά και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς τη Βουλή.

Ήδη ξεκίνησαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων με το σωματείο του ΠΑΜΕ να δίνει δυναμικό «παρών», ενώ έχουν κλείσει οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια και το Σύνταγμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της επιτέθηκε στην κυβέρνηση που προσπάθησε να φέρει την τροπολογία στη Βουλή προσπαθώντας να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, κάτι που τελικά φαίνεται πως αποφάσισαν έστω και αργά να αποσύρουν.  

«Η σπουδή της κυβέρνησης στην υλοποίηση των αντιδημοκρατικών, αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, προδίδει την προσπάθειά της να αποφύγει όσο μπορεί την οργή του κόσμου της εργασίας και την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ που κάλεσε τον κόσμο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.