Τη μονιμοποίηση των 2.200 πυροσβεστών 5ετούς θητείας εξήγγειλε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. Ειδικότερα, το θέμα της εργασιακής αποκατάστασης των πυροσβεστών τέθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης με τους «θεσμούς», καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί ως τακτικό προσωπικό στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου («Απογραφή») το 2011, με αποτέλεσμα το θέμα να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πυροσβέστες, στην περίπτωση που μονιμοποιούνταν με το παλαιό καθεστώς, θα λογίζονταν ως νέες προσλήψεις. Αυτό, βέβαια, δεν θα μπορούσε γίνει, λόγω του περιορισμού των προσλήψεων που προβλέπουν τα μνημόνια. Ωστόσο, επειδή η εργασία τους κρίθηκε αναγκαία από κυβέρνηση και «θεσμούς», εγκρίθηκε η μονιμοποίησή τους, αφού εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πληρούν και όλες τις προϋποθέσεις, όπως οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο προσεχές διάστημα μαζί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα επεξεργαστούν από κοινού σχέδιο μονιμοποίησης των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας, με δεδομένη την εξαίρεση της μονιμοποίησής τους.

Πάντως, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η όλη διαδικασία θα γίνει με ανοιχτό διαγωνισμό, στον οποίο, όμως, οι συγκεκριμένοι 2.200 θα τύχουν ευνοϊκής μοριοδότησης, λόγω της προϋπηρεσίας τους.

Στο μεταξύ, με τροπολογία που κατέθεσε χθες η κ. Γεροβασίλη, δίδεται η δυνατότητα στα υπουργεία και στους φορείς τους να προσλαμβάνουν μέσω διαγωνισμών καθαρίστριες και φύλακες με 18μηνες συμβάσεις.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 5/12/2017