Το πέρασμα του Ταγίπ Ερντογάν από την Κομοτηνή προκαλεί μεγάλη κινητικότητα στη Θράκη και ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη δράσεις και αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία που ετοιμάζονται να «υποδεχτούν» τον Σουλτάνο την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το xrono.gr προγραμματίζονται δράσεις από τους υπέρμαχους της επίσκεψης Ερντογάν, αλλά και αντιδράσεις από όσους δεν επιθυμούν τον Τούρκο πρόεδρο στην Κομοτηνή. Υπενθυμίζουμε ότι ο τελευταίος Τούρκος πρόεδρος που πέρασε από την Θράκη ήταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ. Ο κος Ερντογάν είχε ξαναέρθει στην περιοχή, τον Μάιο του 2004, τότε υπό το αξίωμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

Τότε, αναφερόμενος στους "αδελφούς της Δυτικής Θράκης" είπε ότι "όσο ισχυρή είναι η Ελλάδα τόσο θα προοδεύει η δική σας ευτυχία". Στη διαδρομή από την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στο τουρκικό προξενείο, ο Τούρκος τότε πρωθυπουργός, είχε δεχθεί θερμών εκδηλώσεων από εκατοντάδες ομόθρησκούς του, οι οποίοι τον χειροκρότησαν φωνάζοντας "Ινσαλάχ", δηλαδή "ο θεός μαζί σου".  

Το πρωί της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνεχίσει τις επαφές του στην Αθήνα και μετά το πέρας αυτών θα ταξιδέψει αεροπορικώς για τη Θράκη.

Η πτήση του θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο "Δημόκριτος" της Αλεξανδρούπολης και αμέσως θα φύγει για Κομοτηνή όπου ο πρώτος του σταθμός θα είναι το τζαμί Κιρμαχαλέ για την προσευχή της Παρασκευής (σ.σ. αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε προσευχή του Προέδρου στο Εσκί Τζαμί, αλλά τελικώς άλλαξε).

Μετά την προσευχή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κος Ερντογάν θα έχει συναντήσεις με φορείς της μειονότητας. Τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύει ο Χακάν Τσαβούσογλου που κατάγεται από τη Ροδόπη και είχε προετοιμάσει την επίσκεψη Ερντογάν, με δική του επίσκεψη το περασμένο διάστημα. Τότε μάλιστα, είχε προκαλέσει αντιδράσεις με την ομιλία του στην "τουρκική" νεολαία, όπου είχε αποκαλέσει Τουρκική μειονότητα τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης και είχε πει μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν τους δίνει τα προνόμια που πρέπει.

Τέλος, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύει και η γυναίκα του Εμινέ.  

Μεταξύ των επισκέψεων του κου Ερντογάν, αναμένεται να ξεχωρίσει η συνάντηση με τον Τούρκο πρόξενο Χουσεϊν Αβνί Μπότσαλι καθώς και το πιθανό - ως δεδομένο - πέρασμά του από την "τουρκική" νεολαία Κομοτηνής. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να επισκεφτεί και τον σύλλογο Επιστημόνων μειονότητας, όπου θα συναντηθεί με προέδρους μειονοτικών συλλόγων.

Συλλογικότητες που λένε όχι στην επίσκεψη  

"Επιτέλους, ασκείστε κυριαρχία", αναφέρουν σε επιστολή τους 22 συλλογικότητες της Θράκης λέγοντας ισχυρό "όχι" στο πέρασμα Ερντογάν από την Θράκη. Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή του φέρει τίτλο: Όχι στην επίσκεψη Ερντογάν, έχει ως αποδέκτες τον Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό και το υπουργείο Εξωτερικών.    

Αναλυτικά η επιστολή:

"Τις επόμενες μέρες προετοιμάζεται επίσκεψη στην Ελλάδα του «νεοσουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θράκη! Λίγες μέρες μετά την περιοδεία του Χακάν Τσαβούσογλου στην περιοχή, τις διχαστικές του κραυγές και πριν ακόμη ησυχάσει η τοπική κοινωνία, θα μας φέρουν και το …αφεντικό του.

Αναρωτιόμαστε, έχει κάτι νέο να πει στον τόπο μας; Θα μας φέρει κάτι από την δημοκρατία που «χαίρονται» οι Τούρκοι πολίτες; Από την ελευθεροτυπία που «απολαμβάνουν» 170 έγκλειστοι δημοσιογράφοι στη χώρα του; Από τα δικαιώματα που «έχουν» 20.000.000 Κούρδοι και 20.000 φυλακισμένα μέλη του HDP στην Τουρκία; Θα πει τίποτε για την επί 43 χρόνια Κατεχόμενη από τον στρατό του Κύπρο; Για το Αιγαίο και τον βρώμικο ρόλο της Άγκυρας στο μεταναστευτικό - προσφυγικό; Μήπως για την τύχη του Πόντιου συμπατριώτη μας  Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλή και της Κούρδισσας συντρόφου του Μεράλ Γκεϋλανί; Μάλλον όχι.

Έρχεται λοιπόν μόνο για να φανατίσει, για να «γκριζάρει» την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή και για να ενισχύσει τα πιο ακραία μειονοτικά στοιχεία. Η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι επιτρέπει μια τέτοιαν κλιμακούμενη πρόκληση, ενώ θα έπρεπε να θέσει ένα τέρμα στον κατήφορο των επισκέψεων που ξεκίνησε το 2004. Εμείς απευθυνόμαστε στην τοπική κοινωνία και την καλούμε να εκδηλώσει ειρηνικά, μα και ξεκάθαρα, την αντίθεσή της σε κάθε εξωχώριο σχεδιασμό. Ζούμε σε μια δημοκρατική, ελεύθερη χώρα και δεν δεχόμαστε καμιά περιοδεία - επιθεώρηση από οποιονδήποτε, πόσο μάλλον από ισλαμοφασίζοντες ηγέτες και δράστες – απολογητές μαζικών εγκλημάτων που δεν σταμάτησαν το 1922 και το 1974 αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα.    

Η συντονιστική επιτροπή: «Σπάρτακος» Παράταξη Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής, Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ροδόπης, Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», Σύλλογος Σαρακατσάνων Κομοτηνής, Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών Ροδόπης, Σύλλογος Κυπρίων Κομοτηνής, Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής, Σύλλογος Ελλήνων Μουσουλμάνων Πος Πος, Ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Συνεργασία ν. Ροδόπης, Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης, Ένωση Παλιννοστούντων Έβρου, Πολιτιστικός σύλλογος «Ενδοχώρα», Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων ν. Έβρου, B’ ΕΛΜΕ Έβρου, Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καστανέων, «Ακρίτες» Σύλλογος Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου, Σύλλογος Κυπρίων ν. Ξάνθης, Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων ν. Ξάνθης, Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και φίλων Κ.Ε.Φ.Φ. Ξάνθης, Παράρτημα ΕΑΑΣ ν. Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης".    

Πηγή: xronos.gr