Ο λόγος για τους κρατούμενους των φυλακών Γρεβενών οι οποίοι, το τελευταίο διάστημα, ασχολούνται με τη κοπτική-ραπτική! Μάλιστα, στις 10-12 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιείται χριστουγεννιάτικο Bazaar στην πόλη των Γρεβενών, όπου και θα εκτεθούν τα έργα των κρατουμένων. Συγκεκριμένα, οι κρατούμενοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα της κοπτικής-ραπτικής, στη φυλακή Γρεβενών.

Το πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 και έχει ενθουσιάσει τους κρατούμενους του σωφρονιστικού καταστήματος Γρεβενών, το οποίο είναι ένα από εκείνα στο οποίο πραγματοποιούνται πρωτοποριακές δράσεις.

Σε αυτο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά το «ηλεκτρονικό επισκεπτήριο», ενώ επίσης ήταν οι πρώτες φυλακές στις οποίες δημιουργήθηκε ο πρώτος χώρος «παιδικού επισκεπτηρίου» προκειμένου οι κρατούμενοι να μπορούν να έρχονται σε επαφή με τα παιδιά τους, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Τώρα, όσον αφορά το πρόγραμμα κοπτικής-ραπτικής, οι υποδομές και ο εξοπλισμός εξασφαλίστηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ πρόκειται να έχει διάρκεια δώδεκα μηνών. Συγκεκριμένα, υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας με την αυστριακή τεχνική βοήθεια και σ' αυτό συμμετέχει μία ομάδα δέκα κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι λαμβάνουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση από ειδική εκπαιδεύτρια, για τέσσερις ώρες καθημερινά.


Η δράση αυτή έχει ενθουσιάσει ιδιαίτερα τόσο τους κρατούμενους όσο και τον διευθυντή και το προσωπικό της φυλακής που την υποστηρίζουν.

Ωστόσο, οι κρατούμενοι των φυλακών Γρεβενών δεν είναι οι μόνοι που ασχολούνται με την κοπτική-ραπτική. Ραφείο λειτουργεί επίσης και στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών, όπου οι κρατούμενες ράβουν σεντόνια και με αυτά προμηθεύουν τις υπόλοιπες φυλακές της χώρας.