Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε πρωτοφανή απρέπεια προς τους Έλληνες αξιωματούχους και μεγάλη προκλητικότητα μιλώντας επί ελληνικού εδάφους για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων που τον «άδειασαν» κυριολεκτικά.

Ανάλογη προκλητικότητα έδειξε και στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή, στην οποία ωστόσο απέφυγε να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο, αλλά δεν έλειψαν οι προκλήσεις.

Η επίσκεψη αυτή έδωσε το δικαίωμα στον Τούρκο πρόεδρο να θέσει τη δική του ατζέντα, αλλά αυτή τη φορά δεν το έκανε από τη χώρα του, αλλά μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, μέσα στο Μαξίμου και σε μία πόλη της Θράκης.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαψεύδει το μίνι διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στον Ερντογάν και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στο μειονοτικό σχολείο, είναι χαρακτηριστικό ωστόσο πως παρέμεινε και στην Κομοτηνή προκλητικός απέναντι στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη της επίσκεψης του Ερντογάν δείχνει με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως η κυβέρνηση δεν είχε σχεδιάσει καθόλου σωστή το συγκεκριμένο γεγονός, δίνοντας την ευκαιρία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προβάλει παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις… κυριολεκτικά μέσα στο σπίτι μας.

Από νωρίς το πρωί η Κομοτηνή έχει μετατραπεί  σε πόλη- «φρούριο».

Αστυνομικοί είχαν «χτενίσει» τη πόλη, στενό με στενό, ενώ σε αρκετά σημεία της, η διέλευση του κόσμου είναι αδύνατη, ακόμη και για πεζούς. Η Αστυνομία ήταν παντού.

 Δείτε τις φωτογραφίες ΕΔΩ

Πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς σήμερα το πρωί έξω από το τζαμί το οποίο επισκέφθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Το πλήθος μπορεί να μην ήταν σε αριθμό όσο μεγάλο περίμεναν κάποιοι όμως οι μουσουλμάνοι της Θράκης συγκεντρώθηκαν για να δουν τον Τούρκο ηγέτη από κοντά.

Δεν χωρούσαν όλοι στο προαύλιο και έτσι κάποιοι, πολίτες και δημοσιογράφοι ανέβηκαν μέχρι και στα δέντρα.  

Ποιοι βουλευτές υποδέχθηκαν τον Ερντογάν στην Κομοτηνή

Δύο στελέχη της κυβέρνησης και τέσσερις βουλευτές υποδέχθηκαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε το μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής, αμέσως μετά την προσευχή στο τζαμί της πόλης, Κιρ Μαχαλλέ.

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης, ενώ παρόντες ήταν επίσης όλοι οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί το σχολείο, όπου χαιρέτισαν τους μαθητές, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την άφιξή του στην Κομοτηνή δεν χαιρέτισε με τον ίδιο τρόπο που μας αποχαιρέτησε εδώ στην Αθήνα. 

Ο χαιρετισμός «ραμπιά» στην Κομοτηνή έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο χαιρετισμός αυτός δεν είναι μία τουρκική πρωτοτυπία, αλλά πρόκειται για μία συνθηματική κίνηση που έχει υιοθετηθεί από πολλές ισλαμιστικές ομάδες και η πατρότητά της ανήκει στους οπαδούς του ανατραπέντος Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο χαιρετισμός αυτός, το σήμα, πιο ορθά, ονομάζεται «ραμπιά», που στα αραβικά σημαίνει τέταρτο (-η). 

Δείτε στιγμιότυπα από την επίσκεψη Ερντογάν στο μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής

«Φιέστα» στην Κομοτηνή – Μοιράζουν δώρα στα παιδιά

Ο κ. Ερντογάν περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους ενώ δέχθηκε και δώρα.

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης, παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί το σχολείο, όπου χαιρέτισαν τους μαθητές, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Στο σχολείο ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές στην αυλή, όπου, εκτός από μαθητές είχαν συγκεντρωθεί και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, όπως και έξω από αυτό.

Συνάντηση Αβραμόπουλου – Ερντογάν για το μεταναστευτικό

H συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό και σε θέματα ασφάλειας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας λειτουργεί.«Είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της, η οποία έχει ήδη θετικά αποτελέσματα.», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ερντογάν ότι η Ευρώπη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη της Τουρκίας για τη φιλοξενία των προσφύγων από τη Συρία, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως «η ΕΕ συνεχίζει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να στηρίζει την Τουρκία για τη φιλοξενία περισσότερων από τρία εκατομμύρια προσφύγων».

Κοινό μήνυμα των Μητροπολιτών Θράκης κατά των δηλώσεων Ερντογάν

Κοινή δήλωση για τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν την παραμονή της επίσκεψής του στην Θράκη έκαναν οι τέσσερις Μητροπολίτες της περιοχής.

Στην επιστολή που υπογράφουν οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, δίνεται απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

«Σε κάθε περίπτωση ο λαός με μπροστάρη την Εκκλησία του θα υπερασπιστεί την ειρήνη και την συνύπαρξη όλων μας στη Θράκη, που είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρότυπο συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να διδαχθεί από τη συνύπαρξη αυτή.

Τότε μόνο η επίσκεψή του θα είναι επωφελής για όλους μας. Δυστυχώς, χθες έγινε μια κακή αρχή που ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην συνεχιστεί σήμερα εδώ στη Θράκη» τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Ολόκληρη η δήλωση των Μητροπολιτών ΕΔΩ

Δείτε τη στιγμή που ο Ερντογαν αποχωρεί από την Κομοτηνή