Η εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία αύριο, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, θα παραλύσει το κέντρο της Αθήνας. ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΠΝΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μέσα μεταφοράς και υπηρεσίες δημόσιας υγείας μετέχουν στην απεργία με κύρια θέματα τις εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, το δικαίωμα στην απεργία, τους πλειστηριασμούς, αλλά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέσα μεταφοράς θα κάνουν στάση εργασίας σε διάφορα στάδια της ημέρας. Οι συρμοί του ηλεκτρικού, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα είναι ακινητοποιημένα από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ ως το τέλος της βάρδιας. Το Μετρό Αθηνών και το τραμ θα λειτουργούν μόνο από τις 9 το πρωί έως τις 16:00. Οι εργαζόμενοι στα μέσα θα μετέχουν στην πορεία διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που έχουν υποστεί αλλά και για τη «σχεδιαζόμενη φοροκαταιγίδα», όπως τονίζουν.

Στην απεργία μετέχει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που δεν θα πραγμτοποιήσει κανένα δρομολόγιο από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (τα δρομολόγια της Τετάρτης των 23:55 θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας, όπως ανακοίνωσε η εταιρία), ενώ το ίδιο ισχύει και για τον προαστιακό.

Δεμένα και τα πλοία
Ομοίως και όλα τα πλοία της χώρας θα παραμείνουν δεμένα από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ως τα μεσάνυχτα τις Πέμπτης, με την ΠΝΟ να διαμαρτύρεται για τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο, με τη μαύρη εργασία αλλά και την ολοένα αυξανόμενη ανεργία. Με αρκετές αλλαγές θα γίνουν και οι πτήσεις της Olympic Air που θα πραγματοποιήσει 4ωρη στάση εργασίας (08:00-12:00).

Στους δρόμους και η ΠΟΕΔΗΝ

Στις απεργίες θα μετέχουν και οι νοσοκόμοι και γιατροί της χώρας. ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας, καθώς λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10 το πρωί.

Σε απεργία και η ΓΕΝΟΠ

Δυναμική θα είναι και η παρουσία της ΓΕΝΟΠ στην απεργία της Πέμπτης. Οι εργάτες διαμαρτύρονται για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας, καθώς και την πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού. Ζητούν παράλληλα να επιστρέψει το 17% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο ελληνικό Δημόσιο.

Στην απεργία αναμένεται να κατέβουν και οι αγρότες.