Με αμείωτη ένταση συνεχίζει ο πόλεμος γύρω από την υπόθεση των πλειστηριασμών μεταξύ κυβέρνησης, συμβολαιογράφων, «θεσμών», μέσων ενημέρωσης και κινημάτων προστασίας της λαϊκής περιουσίας.

Ακόμα κι αν η απόφαση περί αναστολής των πλειστηριασμών της Τετάρτης σηματοδότησε μια κάποια παύση πυρών σε σχέση με τις κλιμακούμενες εντάσεις, οι υψηλοί τόνοι στους οποίους τίθεται το ζήτημα καθιστούν βέβαιο ότι η μάχη των πλειστηριασμών θα συνεχίσει και το προσεχές διάστημα, όσο τουλάχιστον δεν δίνεται βιώσιμη λύση στην προστασία της κύριας κατοικίας.

Αναμφίβολα, τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας στην υπόθεση τράβηξε αυτή την εβδομάδα η κ. Ζάνα Μπεμπόνη, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτρια ενός ημιυπόγειου διαμερίσματος 43 τ.μ. στην περιοχή του Γκύζη, το κατασχετήριο του οποίου κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο.

Η κ. Μπεμπόνη προκάλεσε αίσθηση, εμφανιζόμενη στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 για να αφηγηθεί την ιστορία της, αλλά και δημιουργώντας ισχυρή αντιπαράθεση μεταξύ του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου και του ιστότοπου TVXS του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου. Η κ. Μπεμπόνη είναι συνταξιούχος δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί για 19 χρόνια στην «Εκπομπή των Αγροτών» στην τηλεοπτική ΕΡΤ -μερικά εξ αυτών ως βοηθός αρχισυντάκτη-, αλλά και στη ραδιοφωνική της εκδοχή στο Πρώτο Πρόγραμμα. Έχει περάσει από τον «Ριζοσπάστη», τον «Ελεύθερο Τύπο», την «Πρώτη», το Star και το «Όνομα», ενώ έχει εργαστεί και ως ανταποκρίτρια για ξένα πρακτορεία. Αποτελεί τακτικό μέλος της ΕΣΠΗΤ και ήταν υποψήφια με το ΠΑΜΕ για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας στις εκλογές του 2015.

Το σπίτι στου Γκύζη και ένα χωράφι με κτίσμα 44 τ.μ. στην περιοχή των Εχιναίων Φθιώτιδας αποτελούν τα μοναδικά ακίνητα που έχει στην κατοχή της η κ. Μπεμπόνη, με το πρώτο να αποτελεί και την κύρια κατοικία της. Σύμφωνα με την ίδια, το χρέος ύψους 15.000 ευρώ περίπου προς την εφορία, που της κόστισε την κατοικία της, έχει συσσωρευτεί από λάθη του Δημοσίου, την επίλυση των οποίων δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Η κ. Μπεμπόνη δηλώνει στα «Π» ότι μέρος του ποσού προέρχεται από φορολογία εισοδήματος με βάση τεκμήρια για αμάξι που δεν έχει, μια αβλεψία που δεν διορθώνεται, παρά τις επανειλημμένες κρούσεις της προς το Τμήμα Εισοδήματος.

Ο «κορμός» των πραγματικών χρεών, που η ίδια υπολογίζει στα 6.500 €, προέρχεται από τον φόρο της ακίνητης περιουσίας -τον ΕΝΦΙΑ και τα «χαράτσια»-, την πληρωμή των οποίων δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει.

Σήμερα, της απαγορεύεται να μείνει στο σπίτι της σύμφωνα με την υπόδειξη του δικαστικού κλητήρα που της παρέδωσε το κατασχετήριο, ενώ η υπόθεσή της έχει φτάσει και στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία την παρουσίαζαν άλλοτε ως μυθομανή κι άλλοτε ως στρατηγικό κακοπληρωτή, με πολλαπλά ακίνητα στο όνομά της - ισχυρισμούς που διέψευσε με τη δημοσίευση του Ε9.  

ΣΤΑ ΠΙΝΑΚΙΑ

Η κ. Μπεμπόνη δεν είναι η μόνη που έχει συσσωρεύσει χρέος μέσα από συστημικό παραλογισμό. Χειρότερη είναι ενδεχομένως η περίπτωση του Μιχάλη Π., 45 χρόνων, ιδιοκτήτη από κοινού με τη σύζυγό του ενός διαμερίσματος 86 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη. Το διαμέρισμα έχει βρεθεί τέσσερις φορές στα πινάκια των πλειστηριασμών μέσα στο 2016 και σώθηκε μόνο χάρη στην αποχή των συμβολαιογράφων και των ακτιβιστών που μπλόκαραν τους πλειστηριασμούς.

«Οι συμβολαιογράφοι και το κίνημα μού έσωσαν το σπίτι», λέει σήμερα ο Μιχάλης Π., ενώ ανησυχεί πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία. Το χρέος του προέρχεται από δάνειο ύψους 130.000 €, το οποίο πήρε προκειμένου να αποπληρώσει το συνεργείο του για δύο υπεργολαβίες μεγάλων έργων υψηλής τεχνολογίας, τις οποίες δεν πληρώθηκε ποτέ. Το δάνειο εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι το 2008, αλλά η μη καταβολή των οφειλομένων σιγά-σιγά τον οδήγησε σε αδιέξοδο.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο κανονικά θα τον καθιστούσε δικαιούχο του επιδόματος αναπηρίας, αλλά δεν μπόρεσε να το λάβει, καθώς αναγκάστηκε να κρατήσει ανοιχτή την εταιρεία του, προκειμένου να διεκδικήσει δικαστικά τα χρήματα από τα έργα. Παράλληλα, λόγω της εταιρείας δεν μπορούσε και να υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη. Το σπίτι του Μιχάλη πήγε να εκπλειστηριαστεί τέσσερις φορές.

Αντιθέτως, οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου και του Εφετείου που τον δικαίωσαν να πάρει τα χρήματα που του όφειλε το Δημόσιο από τα έργα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017