Με παρέμβαση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη ανακαλείται το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής και απεστάλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την 30 Νοεμβρίου 2017 και με το οποίο ζητουσε στοιχεία από το Πανεπιστήμιο για το προσωπικό, «του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο-πεδίο-ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου "τουρκική μειονότητα"», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτό.

Παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων είχε ζητήσει διευκρινήσεις από τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές Κομοτηνής, το οποίο με ανακοίνωσε του αναφέρει τα εξής:

To Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το συγκεκριμένο έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες.

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με πηγές του Δ.Π.Θ. πρόκειται για «εσφαλμένη διατύπωση», όπως υποστηρίζεται, «αφορά έρευνα της Εισαγγελίας που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά από μήνυση της Χ.Α. με αφορμή τον όρο «Τουρκική Μειονότητα» που ακούστηκε τον Αύγουστο σε μνημόσυνο για τον Αχμέτ Σαδίκ που τελέστηκε στην Κομοτηνή.»

Το θέμα προέκυψε όταν με εισαγγελική παραγγελία, η Ασφάλεια Κομοτηνής ζήτησε εγγράφως από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης «τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας-μαζί με Διευθύνσεις κατοικίας-του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματος (Καθηγητών. Λεκτόρων, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού και Διδασκόντων μέσω ΕΣΠΑ), του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο-πεδίο-ειδικότητα, σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”.»

Επίσης η Ασφάλεια Κομοτηνής ζητά από το ΔΠΘ να απαντήσει «αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα».

Δείτε το έγγραφο: