Στις λιγοστές αράδες του γράμματος που «έστειλε» στον Αγιο Βασίλη ένας εννιάχρονος από την Πάτρα αποτυπώνεται η άλλη όψη των Χριστουγέννων, αυτή της ανέχειας (που σπάνια βλέπουμε στη μικρή οθόνη και ξεχνάμε μπροστά στις αστραφτερές βιτρίνες), προκαλώντας θλίψη αλλά και οργή για μια κοινωνία που επιτρέπει σε ένα παιδί να ζητάει… φαγητό για να δει την άνεργη μητέρα του να χαμογελάει ξανά.

Το σπαρακτικό «μήνυμα» του μικρού Αλέξη δημοσιοποίησαν οι εθελοντές της ομάδας «Το φωτεινό αστέρι» -με το σχόλιο «μία αλήθεια μέσα από τα μάτια ενός παιδιού»-, που υποστηρίζει άπορες οικογένειες με παιδιά μέχρι 16 ετών.

«Αγιε μου Βασίλη, είμαι ο Αλέξης και πάω Δ’ Τάξη. Ημουν καλό παιδί. Θέλω να μου φέρεις για φέτος πολύ φαγητό για να μην κλαίει η μαμά μου. Δεν έχει δουλειά. Κι αν θέλεις να μου φέρεις ένα παιχνίδι για τον άρρωστο αδερφό μου» έγραψε ο εννιάχρονος. «Ολα έγιναν κατά τη διάρκεια της δημιουργικής απασχόλησης. Αυτό που είδαμε από τον Αλέξη μάς συγκλόνισε» λέει στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» η εθελόντρια Ζωή Γιαννάκου. Οπως προσθέτει, οι άνθρωποι του «Φωτεινού αστεριού» γνωρίζουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της μονογονεϊκής οικογένειας:

«Η 37χρονη μητέρα μεγαλώνει τον Αλέξη και τον τετράχρονο αδερφό του μόνη. Ο πατέρας είναι εξαφανισμένος και μοναδικά έσοδα τους είναι το επίδομα αλληλεγγύης και αυτό των τέκνων. Τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για τη θέρμανση του σπιτιού, με αποτέλεσμα ο μικρός να είναι ιδιαίτερα φιλάσθενος».

Το γράμμα έχει σηκώσει κύμα αλληλεγγύης για τη συγκεκριμένη οικογένεια. Δεκάδες είναι τα μηνύματα και τα τηλεφωνήματα στο «Φωτεινό αστέρι» (tofoteinoasteri.org) από ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν δώρα και τρόφιμα για τον Αλέξη!

 

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Αγγελο Σκορδά, 14/12/2017