Πιο συγκεκριμένα, του υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος που καταβάλλεται από τους ειδικούς λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας στους δικαιούχους τους, καθώς και της την καταβολή των επιδομάτων αναπηρίας και κινδύνου των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην πρώτη περίπτωση η τροπολογία ήλθε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις» (!), λόγω των αλλαγών που επήλθαν στο μισθολόγιο των στελεχών των ΕΔ και της ανάγκης επικαιροποιήσεως του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος που καταβάλλεται από τους ειδικούς λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας.

Συμφώνως με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αυτό θα προκαλέσει επιπλέον ετήσια δαπάνη 1,8 εκατ.ευρώ για τον ΕΛΟΑΣ (ΣΞ), 1 εκατ. ευρώ για το ΜΤΝ/ΕΛΟΑΝ (ΠΝ) και 1,4 εκατ.ευρώ για τον ΕΛΟΑΑ (ΠΑ) από την 1-1-2017 σε συνάρτηση με το νέο μισθολόγιο του προσωπικού των ΕΔ. Επίσης θα επιφέρει ετήσια μείωση από τον μη τοκισμό των εφάπαξ βοηθημάτων 150 χιλ.ευρώ (ΕΛΟΑΣ από 2018 και εξής), 30 χιλ.ευρώ (ΜΤΒ.ΕΛΟΑΝ από 2017 και εξής) και 10 χιλ.ευρώ (ΕΛΟΑΑ από 2017 και εξής).

Στη δεύτερη τροπολογία, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνονται μέχρι 30 Μαρτίου 2018 οι αποκλειστικές προθεσμίες διάρκειας ενός έτους που προβλέπονται και λήγουν στις 31/12/2017 και αφορούν την έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τον καθορισμό του ύψους, των όρων και των προϋποθέσεων καταβολής των επιδομάτων αναπηρίας και κινδύνου των ΕΔ και ΣΑ.