Άσκηση μείζονος ατυχήματος, που προσομοίαζε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και σε «διακλαδικό» επίπεδο, στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά (Ν.Ο.Σκαραμαγκά).

Η προσομοίωση εκτελέστηκε με έκδοση κατάλληλων επεισοδίων από το «Διευθύνον Επιτελείο», που βρισκόταν στο (γειτονικό) Κέντρο Ελέγχου Ασφαλείας Περιοχής της Ναυτικής Βάσεως Κανελλόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό στην άσκηση συμμετείχαν ενεργά, προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού από το Ν.Ο.Σκαραμαγκά, το Ναύσταθμο Σαλαμίνα και τον Κεντρικό Σταθμό Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ), ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος ΓΕΕΘΑ (ΕΔΛΟ/ΓΕΕΘΑ), καθώς και οι ακόλουθοι φορείς εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, 4ος Πυροσβεστικός Σταθμός Πειραιά, Αστυνομικό Τμήμα Περάματος, Τροχαία Αιγάλεω, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Εθελοντική Ομάδα Διασωστών Κορυδαλλού (ΕΔΟΚ), Εθελοντική Ομάδα Πολιτών Περιστερίου (ΕΟΠΠ), Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια (ΕΚΟ) και Δήμος Περάματος.

Βλέπουμε δηλ. ότι για την αντιμετώπιση ενός μείζονος ατυχήματος που «συνέβη» (ο μη γένοιτο) εντός μιας μεγάλης στρατιωτικής εγκαταστάσεως, κινητοποιήθηκαν και συνεργάστηκαν οι ΠΑΝΤΕΣ, εντός και εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή του με τις κατά το δυνατόν μικρότερες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδιάσεως αντιδράσεων, η ικανότητα διευθύνσεως και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων, ενώ από τη σχεδίαση έως και την αξιολόγηση αυτής ενισχύθηκε η ενεργός συμμετοχή σε σχέση με προηγούμενες ασκήσεις, ενώ – όπως σημειώνεται από το ΓΕΝ – «με την ολοκλήρωση της άσκησης, εκφράστηκε η ικανοποίηση όλων των συμμετεχόντων».

Λ.Σ.Μ