«Υπάρχει σηµαντική αύξηση στις υποθέσεις εκρήξεων-διαρρήξεων ΑΤΜ που διαπράχθηκαν κυρίως µε τη χρήση αερίων ή στέρεων εκρηκτικών υλών. Η συγκεκριµένη µεθοδολογία, πέρα από την περιουσιακή ζηµιά των πιστωτικών ιδρυµάτων, εγκυµονεί και σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Γι' αυτό πυκνώσετε τα δροµολόγια των εποχούµενων περιπολιών, αυξήσετε την επιτήρηση των ΑΤΜ κι οργανώσετε στοχευµένες ενέδρες, κατοπτεύσεις και προληπτικούς ελέγχους.

Προχωρήσατε ακόµη και σε προσαγωγές σε ΑΤΜ που εµφανίζουν υψηλά χαρακτηριστικά τρωτότητας (αποµακρυσµένα, µη λειτουργία αστυνοµικής υπηρεσίας, ευκολία πρόσβασης-διαφυγής από το σηµείο, διακίνηση υψηλών χρηµατικών ποσών)».

Το εµπιστευτικό έγγραφο της ΕΛΑΣ το οποίο αποκαλύπτουν τα «Π» και ζητά αστυνοµικές ενέδρες µέχρι και προσαγωγές ίσως ανυποψίαστων ανθρώπων γύρω από χιλιάδες ΑΤΜ τραπεζών αποκαλύπτει την ανησυχία και τον συναγερµό που υπάρχει στις Αρχές Ασφαλείας από τους ανεξέλεγκτους «βοµβιστές των ΑΤΜ».

Οι ληστές που προκαλούν επικίνδυνες εκρήξεις στα µηχανήµατα των τραπεζών έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 70 παρόµοιες επιθέσεις -περίπου 35 στην Αθήνα και στα πέριξ- τους τελευταίους µήνες, µε λεία που πιθανόν ξεπερνά το 1,5 εκατοµµύριο ευρώ. ∆ιαπιστώνεται, ωστόσο, ότι δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε εκτεταµένες ζηµιές σε εκατοντάδες καταστήµατα, νοσοκοµεία και εταιρείες όπου υπάρχουν ATM.

Μερικές από τις εκρήξεις έχουν γίνει σε ΑΤΜ σε ΚΑΠΗ, σε... κρεοπωλεία, µέχρι και στο ∆ροµοκαΐτειο, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στους πολίτες. Επιπλέον, από τύχη δεν έχουν υπάρξει µέχρι στιγµής σοβαροί τραυµατισµοί...

Η... βοµβιστική επίθεση και η αρπαγή των χρηµάτων γίνεται µε τη µέθοδο «PLOFKRAAK», όπου, αφού πρώτα ανοίγουν το καπάκι του µηχανήµατος, παροχετεύουν µείγµα αερίου στο ΑΤΜ, το ανατινάζουν και αφαιρούν τις µεταλλικές κασετίνες µε τα χρήµατα. Αρχικά επρόκειτο για µια τακτική που εφάρµοζαν Ρουµάνοι διαρρήκτες. Για πρώτη φορά κάποια κρούσµατα παρουσιάστηκαν και στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2012 έως και το φθινόπωρο του 2013. Όµως, τελευταία γίνεται όλο και πιο... δηµοφιλής στην τάξη των ποινικών. Παρουσιάζει, µάλιστα, άνθηση στη Γερµανία και την Ιταλία, µε την επικίνδυνη «µόδα» να έρχεται στην Ελλάδα τους τελευταίους µήνες, µε δεκάδες κουκουλοφόρους ληστές να προσεγγίζουν µεταµεσονύκτιες ώρες τα ΑΤΜ, να τα ανατινάζουν και να διαφεύγουν µέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, έχοντας ως κύριο µέληµα να µη διοχετεύσουν µεγάλη ποσότητα αερίου µέσα στα µηχανήµατα, γιατί τότε τα χαρτονοµίσµατα διαλύονται και γίνονται χαρτοπόλεµος. Ενδεικτικό, µάλιστα, της απόδοσης αυτών των εγκληµατικών επιθέσεων είναι ότι έχουν σηµειωθεί επιθέσεις µε λεία µέχρι και 150.000 ευρώ µε λίγο... υγραέριο! Η λίστα των «βοµβιστικών» αυτών ενεργειών είναι... ατελείωτη.  

ΑΝΑΤΙΝΑΞΕΙΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ηµέρες όπου σηµειώνονται µέχρι και τέσσερις-πέντε ανατινάξεις ATM µέσα σε λίγες ώρες, όπως αυτή που συνέβη στις 23 Νοεµβρίου, µε τις εκρήξεις στα µηχανήµατα συναλλαγών στη Λυκόβρυση, στο Πολύδροσο Φωκίδας, στην Ωραία Ελένη αλλά και στο Κανάλι Πρέβεζας. Και συνεχίζονται µε αµείωτο ρυθµό και µε τεράστιες επικίνδυνες «προοπτικές», αφού πρέπει να υπολογιστεί ότι κάθε πιστωτικό ίδρυµα διαθέτει περισσότερα από 700-800 ΑΤΜ σε όλη την Ελλάδα. Στο έγγραφο-«συναγερµό» της ΕΛΑΣ ζητείται, ακόµα, από τις αστυνοµικές υπηρεσίες να επικαιροποιήσουν τις λίστες των ΑΤΜ της περιοχής τους, αλλά και να υπάρχει διαρκής χρήση και ενηµέρωση του ηλεκτρονικού αρχείου των διωκτικών Αρχών. Σύµφωνα µε την ΕΛΑΣ, οι συµµορίες που χτυπούν ATM σε όλη την Ελλάδα είναι έξι έως επτά, ενώ δύο-τρεις από αυτές είναι ήδη στο µικροσκόπιο της ΕΛΑΣ και γίνεται προσπάθεια συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων. Μέχρι στιγµής, έχουν εξαρθρωθεί τρεις συµµορίες βοµβιστών ΑΤΜ. Η πρώτη ήταν εγκληµατική οργάνωση τεσσάρων Μολδαβών ηλικίας 26 έως 47 ετών που «χτυπούσαν» ΑΤΜ στο Παλαιό Φάληρο. Η δεύτερη ήταν ένα δίδυµο Ελλήνων ποινικών 22 και 32 ετών που είχαν ανατινάξει ΑΤΜ στη Σαλαµίνα και η τρίτη περίπτωση ήταν τρεις Ρουµάνοι ποινικοί που είχαν ανατινάξει ΑΤΜ στο Λεοντάρι Καρδίτσας και στη Νίκαια της Λάρισας. Και ίσως ένα εγκληµατικό λάθος των Αρχών είναι αυτό που έγινε το προηγούµενο καλοκαίρι στη Ζάκυνθο, όταν η αστυνοµία είχε ενηµερωθεί εγγράφως -µε βάση πληροφορίες από τον χώρο των ποινικών- για ένα από τα χτυπήµατα της σπείρας (από Αλβανούς κακοποιούς). Όµως, δεν έστησε καµιά ενέδρα και οι βοµβιστές πράγµατι προχώρησαν στη «βοµβιστική» επίθεση και έφυγαν ανενόχλητοι..