Την ανέγερση νέων στρατιωτικών κοιμητηρίων για τους Ελληνες στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν ηρωικά στο αλβανικό μέτωπο, αποφάσισε η κυβέρνηση της Αλβανίας, κάνοντας έτσι ένα καθοριστικό βήμα προς ικανοποίηση ενός παγίου αιτήματος της Αθήνας.

Η απόφαση με τίτλο «Απόφαση για την εφαρμογή της Συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αλβανικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αναζήτηση, την εκταφή, την ταυτοποίηση και την ταφή των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 και την ανέγερση κοιμητηρίων γι’ αυτούς, εντός της αλβανικής επικράτειας» αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης και αποτελεί σαφώς κίνηση καλής θέλησης από τα Τίρανα εν όψει της συνάντησης που θα έχει η Διακρατική Επιτροπή Ελλάδας - Αλβανίας.

«Η απόφαση αυτή έρχεται σχεδόν 10 χρόνια μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τον Φεβρουάριο του 2009. Αναμένουμε να δούμε πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη η απόφαση αυτή.

Δεν παύει να αποτελεί μία επί της αρχής θετική εξέλιξη στις διμερείς μας σχέσεις» σχολίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η είδηση της υπογραφής της απόφασης από την αλβανική κυβέρνηση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη χαρά από την Ενωση Συγγενών Πεσόντων κατά το Επος 1940-41, τα μέλη της οποίας για χρόνια αναζητούν τους συγγενείς τους. Σε δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης και πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας μίλησε για δικαίωση κόπων και αγώνων: «Αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση επίλυσης του μεγάλου εθνικού και ανθρωπιστικού προβλήματος.

Το γεγονός ότι εντός της εβδομάδος συνέρχεται η Διακρατική Επιτροπή Ελλάδας - Αλβανίας στην Αθήνα, που αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Εξωτερικών, καταδεικνύει ότι ήρθε η ώρα για την αποκατάσταση της μεγάλης εθνικής εκκρεμότητας για τους 7.976 πεσόντες, που παραμένουν σχεδόν στο σύνολό τους άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι επί 76 χρόνια στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου» ανέφερε.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ, 19/12/2017