Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση της συμβολαιογράφου Λαυρίου Ελένης Καραγεωργοπούλου η οποία ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση της τελευταίας επαναληπτικής γενικής συνέλευσης (27.11.2017) του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου με την οποία σταμάτησε η εξαγγελθείσσα αποχή μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2017.

Σήμερα, το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (σε σχηματισμό Ολομέλειας) με την υπ΄ αριθμ. 343/2017 απόφασή του με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή, απέρριψαν την αίτηση της συμβολαιογράφου που είχε καταθέσει με δικηγόρους την πρώην πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο του κόμματος «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Κωνσταντίνο Ζηκογιάννη.

Μεταξύ άλλων, η συμβολαιογράφος υποστήριζε ότι οι πλειστηριασμοί που διεξήχθησαν μετά την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων είναι άκυροι και παραβιάζουν την συνταγματική νομιμότητας και από την διεξαγωγή τους έχει υποστεί τόσο η ίδια όσο και πολίτες ανεπανόρθωτη βλάβη.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνει στην απορριπτική απόφαση του ότι ο ισχυρισμός της κυρίας Καραγεωργοπούλου για διεξαγωγή πλειστηριασμών με αδιαφανή τρόπο (λόγω χημικών, μη δυνατότητας προσέλευσης πολιτών στο Ειρηνοδικείο Αθηνών κ.α) από μόνος του δεν στοιχειοθετεί λόγο χορήγησης της αναστολής, αφού δεν προκύπτει ότι προκαλείται σ΄ αυτήν ανεπανόρθωτη βλάβη, αλλά ούτε δύναται στοιχειοθετηθεί ότι στοιχειοθετείται τέτοιος λόγος από την μελλοντική διενέργεια πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία.

Στην απόφαση του ΣτΕ υπογραμμίζεται ότι όποιος ενδιαφερόμενος πολίτης έχει έννομο συμφέρον να αμφισβητήσει τη νομιμότητα συγκεκριμένου πλειστηριασμού μπορεί να προσφύγει ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.

Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ έκρινε ακόμη, ότι δεν συντρέχει λόγος χορήγησής της ζητουμένης αναστολής, λαμβανομένου υπόψη ότι η ηθική βλάβη, την οποία αορίστως επικαλείται η Ελένη Καραγεωργοπούλου, μπορεί να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευδοκίμησης της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει ήδη καταθέσει.